Megérkezett Moszkvába Navalnij

Megérkezett Moszkvába Navalnij

Utolsó frissítés:

Németh András Szerző:

Tetszett a cikk?

Vasárnap este megérkezett Berlinből Moszkvába Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki. Egyelőre nem tudni, hogy a politikust beengedik-e Oroszországba, illetve őrizetbe veszik-e.

A gépnek a Vnukovói repülőtéren kellett volna leszállnia, ám az utolsó pillanatban a hatóságok úgy döntöttek, a Pobjeda légitársaság repülőjét átirányítják a Seremetyevói reptérre. A döntés oka, hogy Vnukovón nagy tömeg gyűlt össze az ellenzéki politikus fogadására. Vnukovo környékét is lezárták, a hatóságok meg akarják akadályozni, hogy Navalnij hívei átmenjenek Seremetyevóra.

 

Rohamrendőrök őrt állnak a moszkvai vnukovói nemzetközi repülőtéren
©

A gép érkezése előtt a rohamrendőrség őrizetbe vette a Navalnij által vezetett korrupcióellenes alapítvány több tagját, köztük Ljubov Szoboljt, akit néhány nappal ezelőtt már azért is elvittek az egyenruhások, mert beszélni akart azzal a titkosszolgálati ügynökkel, aki a Navalnijjal folytatott telefonbeszélgetésben elismerte a politikus elleni tavaly augusztusi novicsokos merénylet tényét.

Az őrizetbevételek után a rendőrök kiszorították az érkezési épületben azokat, aki azért gyűltek össze, hogy fogadják a Berlinből hazaérkező ellenzéki politikust.  Az épületből kizavart tüntetők „fasiszták, fasiszták” kiáltással reagáltak a rendőri fellépésre. Az őrizetbevételek az épület előtt is folytatódtak, több rendőrség teherautó is megtelt letartóztatottakkal. Szentpétervárról őrizetbe vételekről érkeztek hírek: ott azokat az aktivistákat tartóztatták le, akik Moszkvába akartak utazni, hogy jelen legyenek Navalnij érkezésekor.

 

©

Navalnij fél évvel az után érkezett haza, hogy tavaly augusztus 20-án – valószínűleg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei – megmérgezték  a szovjet időkben kifejlesztett katonai idegméreggel, a novicsokkal. A Tomszkban megmérgezett ellenzéki vezetőt eleinte Omszkban ápolták, majd Berlinbe szállították, ahol a Charité kórházban kezelték őt. Utóbbi helyszínen jelentették be, novicsokkal próbálták megmérgezni a politikust.

Az őrizetbe vétel amiatt fenyegeti őt, hogy az illetékes orosz hatóságok szerint Navalnij megszegte a rá kirótt felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit, azaz nem jelentkezett rendszeresen a rendőrségen. A politikust korábban állítólagos gazdasági bűncselekmények ítélték el.

Orosz elemzők arra számítanak, Navalnij nem „üres kézzel” tér haza: fél éve volt arra, hogy a nyugati oknyomozó újságírók segítségével újabb leleplezéseket készítsen elő. Legutóbb azzal keltett feltűnést, hogy telefonon beszélgetett az egyik merénylővel – az FSZB egyik ügynökével – aki némi habozás után elismerte az akció tényét és újabb részleteket árult el a novicsokkal elkövetett merényletről.

Egy nappal Navalnij hazatérése előtt Berlin minden, az Alekszej Navalnij mérgezésének ügyéről szóló nyomozati anyagot – orvosi leleteket, ruhadarabokat és vallomásokat – átadott Moszkvának. Oroszországban korábban arra hivatkozva nem indítottak eljárást a mérgezés ügyében, mert azt állították, semmi sem utal arra, hogy valóban merényletet akartak volna elkövetni az ellenzéki vezető ellen.

Hozzászólások