Sajtóértesülések szerint nem vásárol több vakcinát az AstraZenecától és a Johnson & Johnsontól az EU

Sajtóértesülések szerint nem vásárol több vakcinát az AstraZenecától és a Johnson & Johnsontól az EU

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság a lejárata nem újítaná meg szerződését a vektorvakcinát gyártó cégekkel, inkább az mRNS-alapú oltóanyagok beszerzésére fókuszálna a La Stampa szerint.

Az Európai Bizottság úgy döntött, nem újítja meg a koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről szóló szerződést az AstraZenecával és a Johnson & Johnsonnal – írja a La Stampa értesülésére hivatkozva a Reuters.

Az olasz napilapnak az olasz egészségügyi minisztériumból származó információja szerint az EB erről „számos uniós tagállam vezetőjével egyetértésben” határozott, a döntés pedig kifejezetten a vírusvektor vakcinát előállító gyártókra vonatkozik.

A lap szerint Brüsszel a jövőben az mRNS-alapú oltóanyagok beszerzésére összpontosítana. Ilyen például a Pfizer és a BioNTech, illetve a Moderna vakcinája.

Azt már egy uniós forrás mondta a Reutersnek, hogy az EB válaszokat vár a Johnson & Johnson „teljesen váratlan” keddi bejelentésére, amely szerint elhalasztja vakcinája európai szállítását. Ahogy megírtuk, a gyártó azután döntött így, hogy az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) ajánlást adott ki arról, hogy elővigyázatosságból függesszék fel az alkalmazását, mivel hat embernél is vérrögök alakultak ki az oltás után két héten belül.

A Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcináról kedden este közleményt adott ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), amelyben azt írták: nem látni egyelőre, hogy összefüggés lenne a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között.

A Janssen egydózisú vakcinájából éppen kedden érkezett 28 800 darab Magyarországra.

Hozzászólások