Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyszerre nyújt megoldást a keletkező élelmiszer-hulladékokra és a koronavírus-járvány miatt eldobott, egyszer használatos műanyag maszkok problémájára egy brit tervező.

Élelmiszer-hulladékokból készített bioműanyag arcpajzsokat a brit tervező, Alice Potts – írta a Dezeen.

Potts ötletét mentősként dolgozó testvére inspirálta, aki elmesélte neki, hogy nincs elegendő védőfelszerelésük a világjárvány alatt. Másfelől alternatívát akart nyújtani a koronavírus-járvány miatt keletkező, egyszer használatos műanyagok arcmaszkok „Covid-szemetére”.

A tervező 20 arcpajzsból álló sorozatot mutatott be egy melbourne-i kiállításon, tervei szerint pedig decemberben nyilvánossá teszi a bioplasztik terveit, ami alapján bárki elkészítheti 3D nyomtatással az arcpajzsokat. Az arcpajzsok felülete és színe egyébként attól függ, miből készül és mivel festik: a rózsaszínes árnyalatot Potts például céklával érte el. Magát az élelmiszer-hulladékot, amiből a pajzsokat készítette, a helyi piacon, henteseknél és háztartásoktól gyűjtötte össze.

Azt hozzátette, hogy nyilván a bioplasztik nem képes ugyanolyan védelmet nyújtani, mint amire az egészségügy frontvonalában dolgozóknak szüksége van, az általa kikísérletezett megoldás azonban lakossági célra elegendő és használat után a földben teljesen lebomlik.

(Nyitókép forrása: dezeen.com)

Hozzászólások