Michelisz a domináns Citroenek nyomában

Michelisz a domináns Citroenek nyomában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Villantott a Túraautó Világbajnokság (WTCC) franciaországi futamának pénteki félórás tesztjén Michelisz Norbert: a Zengő Motorsport versenyzője a mezőny legjobb Honda-pilótájaként a 3. helyen zárt a Paul Ricard versenypályán, igaz, hátránya jelentős volt az élen záró két Citroen, José Maria Lopez és Sebastien Loeb mögött.

Két nagy meglepetést is hozott a WTCC idei második összecsapásának pénteki félórás tesztje: egyrészt azt, hogy a marokkói nyitóhétvége után kissé búskomor magyar fenegyerek, Michelisz Norbert a mezőny legjobb hondásaként az élen záró két Citroen mögött végzett, másrészt pedig azt, hogy az idén debütáló, máris hazai pályán vitézkedő francia márkánál ismét Pechito Lopeznek jött ki legjobban a lépés.

Michelisz Norbert
©

A marrakeshi nyitóforduló első versenyét megnyerő argentin pilóta az utolsó gyors körében elért 1:31,227-es idővel csípte meg az elsőséget, 0,138 másodpercet verve a marrakeshi második futam győztesére, a kilenc ralis vb-cím után az idei évtől műfajt váltó Sebastien Loebre. Michelisz 0,9 másodpercet kapott Lopeztől, ami szívderítőnek egyáltalán nem mondható, de mivel a marokkói nyitányon a hengerelő Citroenek mellett a Chevrolet Cruze-ok is gyorsabbak voltak a Honda Civic-eknél, a korábbi privát világbajnok eredménye mindenképpen biztatónak tűnik.

Yvan Muller, a Citroen négyszeres világbajnok címvédője csak az 5. helyen végzett, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a túraautózás francia világnagysága a marrakeshi második futam rajtjánál összetört, s azóta újjáépítésen átesett C-Elysée összeállítására, bejáratására összpontosított. A klasszis pilóta fiatal honfitársa, Hugo Valente mögött végzett: a marrakeshi második futamon elért 3. helyezéssel már az első WTCC-s dobogós eredményét is maga mögött tudó tehetség Michelisztől két századdal maradt el, ami arra utal, hogy a Cruze a Paul Ricardon is veszélyes lehet a Hondákra.

Sebastien Loeb
©

Ezt a teóriát erősíti a felső ház alsóbb régiója is: a 6. helyen a szintén Cruze-os Gianni Morbidelli végzett, maga mögé utasítva a Honda gyári csapatának portugál versenyzőjét, Tiago Monteirót, akit két másik Cruze, Tom Chilton és Dusan Borkovic követett. A 10. helyre Gabriele Tarquini iratkozott fel: a gyári Honda egész héten át tartó kimerítő hajszával rakott össze egy Civic WTCC-t a veterán világbajnok alá, aki Marrakesh-ben az időmérőt és a futamot is kénytelen volt kihagyni amiatt, hogy a szabadedzésen Morbidelli eltrafálta a kocsiját, amely rommá tört.

A mezőny harmadik gyári csapatánál, a Lada Sportnál a korábbi világbajnok Rob Huff volt a Granta Sport-trió leggyorsabb tagja, aki 2,8 másodperces hátránnyal a 13. pozícióban végzett. A tavalyi autók kategóriájában, a TC2-es géposztályban a BMW-s Franz Engstler vitte a prímet: a veterán német Lopeztől 5,7 másodperccel volt lassabb és a 16. pozícióban végzett.

Az idei második WTCC-versenyhétvége programja a szombaton 9 óra 15 perckor kezdődő első szabadedzéssel folytatódik.