szerző:
hvg.hu

A nemrégiben leleplezett új kínai elektromos autó már nagyon közel áll ahhoz, hogy beinduljon a sorozatgyártása.

Az FMC nevezetű kínai startup cég a januári CES szakkiállításon leplezte le a Byton Crossover Conceptet, ami egy villanymotoros középkategóriás divatterepjáró. A kocsi érdekessége, hogy a műszerfalat egy gigantikus 49 colos vízszintes kijelző uralja (Tesla Model S: 17 colos függőleges kijelző), ezenkívül pedig a kormánykerék közepébe is került egy méretes képmegjelenítő.

Az elmúlt hónapokban gőzerővel folytak a fejlesztések, és a Milánói Design Hét keretein belül a kocsi egy immár 85 százalékos készültségi szintű példánya bukkant fel. Ráadásul most már a járgány belterét sem rejti véka alá a gyártó.

A tisztán elektromos meghajtással rendelkező SUV alapmodellje 400 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, amivel a legtöbb vásárló mostanság már több mint elégedett tud lenni. A villámtöltőnek köszönhetően alig 20 perc alatt mintegy 240 kilométernyi hatótávolság nyerhető, egy 0-80 százalékos feltöltés pedig 30 percnyi időt vesz igénybe.

A kocsiban ezenkívül olyan fejlett hardver kapott helyet, melynek köszönhetően a nemrégiben általunk is alaposan letesztelt Audi A8-aséhoz hasonló Level 3-as önvezető funkcionalitás is elérhető, és már dolgoznak azon, hogy a rendszer a későbbiekben Level 4-es szintre legyen frissíthető.

Daniel Kirchert, az FMC vezetője elmondta, hogy az új modell belül körülbelül annyi helyet biztosít, mint egy Mercedes S-osztály, annak ellenére, hogy a külső méretei leginkább egy Audi A5-öséhez hasonlatosak. A Kínában gyártandó 45 ezer dolláros (11,5 millió forint) villanyautó forgalmazása várhatóan 2019-ben fog megkezdődni, és a tervek szerint 2021-ben egy szedán változat is készül majd belőle.

Jó hír, hogy a Byton nemcsak Kínában és az USA-ban, hanem Európában is meg kíván jelenni a piacon.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!