Eladó egy szuperritka, kombi kivitelű James Bond-autó

Eladó egy szuperritka, kombi kivitelű James Bond-autó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha a 007-es ügynök családot alapított volna, jól jöhetett volna neki egy ilyen relatíve praktikus Aston Martin.

Az Aston Martin 1963-ban mutatta be az ikonikus DB5-öt, mely több James Bond-filmben is szerephez jutott. A brit gyártó olaszok által megrajzolt kétajtós sportkocsijából két év alatt mindössze 1 059 példány készült, vagyis a típus nagyon messze jár a tucatmodellségtől.
©

A 4,57 méter hosszú 2+2 üléses GT kocsi legtöbb példánya kupé kivitelben készült, de 100-as nagyságrendben kabriót is gyártottak, a legritkább pedig a tucatnyi példányban összeszerelt kombi, pontosabban Shooting Brake. És most ez utóbbi kivitelből bukkant fel egy éppen új gazdára váró példány. Ami ráadásul egyike a csak négy példányban készült balkormányos kivitelnek, íme:

©

A praktikumon jelentősen javít a puttonyos kialakítású farrész, amibe adott esetben akár 1,1 köbméternyi csomag is bezsúfolható, a második üléssorba történő beszállást azonban továbbra sem könnyíti meg a változatlanul kétajtós kialakítás.

©
©
©

A DB5 elöl elhelyezett soros 6 hengeres szívó benzinmotorját három karburátor segíti hozzá a 286 lóerős teljesítményhez, illetve 390 Nm-es nyomatékhoz, ami egy ötsebességes kéziváltón érkezik meg a hátsó kerekekre.

©

Ezek nemcsak a 60-es években, hanem még ma is tiszteletre méltó értékek, ráadásul ezt az erőt a nem túl jó tapadású korabeli gumikon igazi művészet lehet uralni. A DB5 álló helyzetből 8 másodperc alatt képes felgyorsulni 100 km/h-ra, a végsebessége 230 km/h.

©

A mellékelt fotókon látható példány 1965-ben látta meg a napvilágot, és azóta három svájci tulajdonossal rendelkezett. A kocsi az RM Sotheby's jövő heti árverésén cserél majd gazdát, előzetes becslések szerint mintegy 285-400 millió forintos áron.

©

 

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.