Igaza volt Elon Musknak: tényleg teljesen szürreális az új autójuk

Igaza volt Elon Musknak: tényleg teljesen szürreális az új autójuk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megérkezett a Tesla Cybertruck.

Sok dolog van, amiért a Tesla vezetőjének megmozdulásait vitatni lehet, de hogy bátor újítószellem van benne, az vitathatatlan. A cégvezető már régóta mondogatta, hogy olyan jármű lesz a következő autójuk, ami teljesen eltér a megszokott formuláktól.

©

Ennek kapcsán a Szárnyas fejvadász című filmet idézgette mindig, annak a hangulatát követve lényegében egy űrjárművel készülnek. Csütörtök este pedig előállt az újdonsággal, aminek kapcsán tényleg az jut elsőnek az ember eszébe, hogy

Musk teljesen megőrült.

Pedig erről bizonyosan koránt sincs feltétlenül szó. A Tesla rakétagyárában, a SpaceX-ben bemutatott újdonság komoly, 7 éves munka eredménye és paramétereit tekintve egy teljesen hétköznapi amerikai platós autó. 5,8 méteres, 2 méter széles és 1,9 méter magas. A dizájnja viszont a legkevésbé konvencionális. A jármű egyfelől a Vissza a jövőbe autóját idézi, másfelől meg a lopakodó harci repülőgépeket.

©
©
©

A belsejét most nem mutatták meg élőben, csak képeken, ami szerint már tényleg egy minimalista utasteret láthatunk, 3-3 üléssel, de a dizájn persze illeszkedik az összképhez.

A Cybertruck eközben persze teljesen elektromos hajtású. Három variánsa lesz: a leggyengébb egy motorral és hátsókerék-hajtással. Ennek a vontatási kapacitása 3,4 tonna és 400 kilométert megy el. Persze jó gyors, 6,5 másodperc alatt van 100 km/h-n. A második variáns kétmotoros összkerekes, 480 kilométeres hatótávval. A csúcs pedig a hárommotoros, ami akár 6,3 tonnát is vontathat 804 kilométeres hatótávval. (Persze ez az adat nyilván nem a vontatás esetén értendő.) Ennek a kocsinak a dinamikája elképesztő, 2,9 másodperc alatt van 100-on.

Az árakat illetően szintén meglepetéseket tartogatott a Tesla, mert az alapmodell ára alig 39,9 ezer dollár, míg 10 ezerrel több a második és 69,9 ezer dollár a legerősebb, vagyis nagyjából 22 millió forint. Az első kiszállítások majd 2021-ben lehetnek esedékesek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások