Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azt kínálták szolgáltatásként autókat vásárlóknak, hogy segítenek megspórolni a vagyonátírási illetéket.

Közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat egy nő és egy férfi, valamint nyolc bűntársuk ellen, mert gépkocsik átírásával trükköztek – közölte a Békés Megyei Főügyészség.

Egy 65 éves, büntetett előéletű békéscsabai férfi 2015 áprilisában egyszemélyes kft.-t alapított egy 48 éves, szintén büntetett előéletű békéscsabai nő kérésére. A céggel tényleges gazdasági tevékenységet nem akartak folytatni, ezért már a cégjegyzékbe is valótlan adatok kerültek – ami szintén közokirat-hamisításnak minősül. Ezzel a céggel „segítettek” hozzá gépkocsivásárlókat ahhoz, hogy ne kelljen a kocsik után vagyonszerzési illetéket fizetni, mondván, a gépjármű-forgalmazással foglalkozó cégek mentesülnek ezalól.

Fiktív adásvételi szerződésekkel 314 gépkocsi tulajdonjogát szerezték meg, az eljárásért 10-30 ezer forintot kaptak a valódi tulajdonosoktól. A nő a személygépkocsik tulajdonosait egy füzetbe jegyezte fel keresztnév vagy becenév megjelölésével, a gépkocsi rendszámának, típusának és a szerződéskötés időpontjának rögzítésével.

A vevők közül a nyomozás során többeket sikerült azonosítani: nyolc ember ellen vádat emeltek, néggyel szemben pedig feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmaztak.

A békéscsabai ügyészség most azt indítványozta, hogy ítéljék valamennyi szereplőt pénzbüntetésre, ezen felül a nőtől és a férfitól a megszerzett pénzt vigyék vissza, a férfit pedig tiltsák el gazdasági társaság vezetésétől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások