Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

#Gasztronómia

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Megmondjuk, mire jó a maradék tojásfehérje - recept

Találunk egy kedvünkre való receptet, ugyancsak ígéretesnek tűnik a végeredmény, de ott marad a nyakunkon felhasználatlanul pár tojásfehérje. Nemcsak a húsvéti nagy sütés-főzés előtt érdemes tudni, hogy mennyi ideig és hogyan tároljuk, mi készülhet belőle a habcsókon túl. Ami azért mostanság nem annyira aktuális…

hvg.hu Gasztro

Akiknek igazán fontos a bor

Idén először díjazták a legjobb szakmai teljesítményeket a tavaszi VinCE Wine Show alkalmából. A díj alapítói olyan, a borvilághoz szorosan köthető területeken keresték a leginspirálóbb hazai példákat, mint a gasztronómia, kereskedelem, borturizmus, bormarketing.

MTI Shake

Pocsék volt az óceán mélyéről felhozott 150 éves bor

Pocsék volt a bor, amelyet négy éve hoztak fel az óceán mélyéről, egy 150 éve elsüllyedt polgárháborús hajó fedélzetéről a bermudai partoknál. Olyan volt az íze, mint szennyvíz, benzin, sós tengervíz és ecet keverékének, csipetnyi citrussal és alkohollal.

hvg.hu Plázs

Letaszíthatatlan a trónról a sült krumpli–rántott hús-kettős

„Ma még a sültkrumpli, meg a rántott hús mentén zöldül az élet” – énekelte meg Lovasi András 1994-ben a magyarok főzési szokásait. Igaza volt: egy friss felmérés szerint ma is a legnépszerűbbek közé tartoznak ezek az ételek a magyar asztalokon.

MTI Gasztro

Magyarország a gasztronómia fellegvárába látogat

Magyarország mutatkozik be a legrangosabb német gourmet fesztiválon, amelyet Sylt szigetén rendeznek meg januárban. Az északi-tengeri sziget gasztronómiai jelentőségét mutatja, hogy az alig 100 négyzetkilométeres területre 10 Michelin-csillag jut.

Sz. J. Gasztro

„Nem erőltetem a molekuláris gasztronómiát” - interjú Lőrincz György séffel

Ausztriából jött haza, hogy újra megnyithasson a Babel étterem, azt vallja, hogy mindig legyen a tányérban valami, ami játékos és figyelemfelkeltő. Konyhája maszkulin, francia és magyar alapokon nyugszik, gyűjti a régi szakácskönyveket, hisz a hagyományokban. Lőrincz Györggyel, a Babel étterem séfjével Tokajban, a Dobogó Pincészetnél tett látogatásunkkor beszélgettünk, ahol vendégséfként Zwack Izabella boraihoz készített családias, rusztikus ebédet a vendégeknek. Egy receptet is megosztott velünk.

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Tökéletes aranygaluska - recept

Minden bizonnyal ez az egyik legszebb nevű desszertünk. Csak kiejtjük a szót, s már érezzük is a sülő tészta és a vanília édes illatát. Tényleg be tud aranyozni egy szürke, késő őszi napot.

hvg.hu Élet+Stílus

Így készül az igazi padthai - recept

A padthai a leghíresebb thai étel, a fő összetevőkön alapulva sokféle variációja létezik. Nyomába eredtünk ennek az itthon is egyre népszerűbb thai fogásnak, és kipróbáltunk egy titkos receptet, a legújabb pesti padthai wokbar-ban, az Egyetem téren. Caikam, a thai szakács megtanított minket a wokforgatás fortélyaira, és a sajátfejlesztésű titkos szószát kihagyva ugyan, de megosztotta velünk az igazi padthai receptjét is.

Sz. J. Gasztro

"A vendégeknek főzök, nem az ételkritikusoknak"

Szülei mérnöknek szánták, ám őt mindig is a vendéglátás vonzotta. Franciaországtól Hong Kongig sok helyen megfordult, markáns véleménye van a gasztronómia jelentéséről, vendégeiről távoli rokonként szeretne gondoskodni, és magasról tesz az ételkritikusok véleményére. Neki a vendég a fontos. Végre valaki, aki ezt ilyen határozottan kimondja. A Hertelendy Gourmet Fesztivál kapcsán indított interjú-sorozatunk utolsó felvonásaként Hampuk Zsolttal, a Relais & Châteaux Hertelendy Kastély séfjével beszélgettünk.

Sz. J. Gasztro

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú

Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.

hvg.hu Gasztro

6 gasztro tipp a Design Hétre

Egy fogás akkor igazán emlékezetes, ha a szem is jóllakik tőle - a design nagyon is ismert fogalom a gasztronómia világában. A Design Hét Budapest 2014-en október 3-12. között bőven válogathatunk a gasztronómiai kínálatban is. Van 6 tuti tippünk.

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Tökéletes müzliszelet házilag - recept

Ha müzliszelet lapul a táskánkban,bárhol bármikor meg vagyunk mentve az éhhaláltól robotos napunk során, de a gyerek is el lehet vele, míg haza ér a suliból. S csak be kell ugrani a legközelebbi boltba, ahol tucatjával kínálkozik. Legfeljebb nem biztos, hogy az, ami. Házilag elkészíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Finomabb, olcsóbb és egészségesebb is.

hvg.hu Gasztro

Gundel Károly díj 2014

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2013. szeptemberében, születésnapjának 130. évfordulóján alapított szakmai díjat egykori elnőke, a magyar vendéglátás ikonikus alakja, Gundel Károly emlékére. A díjat első ízben az idén adják át.

T.S. Gasztro

A nagy étvágyú oroszok matrjoskája

Az elmúlt hétvégén ünnepelték a moszkvaiak városuk 867. születésnapját, az alkalomból gasztronómiai fesztivált is tartottak, ahol matrjoskát sütöttek. Igaz a legnagyobb „baba” ökörből volt.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Van egy adag kajád? Dobd fel a Piqniqre!

Budapestről épít gasztró világközösséget a magyar fejlesztésű közösségi oldal. Az applikáció megálmodói a Facebookhoz hasonló virtuális közösséget kovácsolnak, nem kicsiben gondolkodnak, céljuk az elképesztő méreteket öltött élelmiszer-pazarlás megelőzése. A kezdeményezésről már a Washington Post és a BBC is beszámolt.

1
32 33 34 35 36
52
Kollár-Klemencz László filozofikus regénye és vezetett túrái a Pilisben

Kollár-Klemencz László filozofikus regénye és vezetett túrái a Pilisben

Minden eddiginél precízebb ez az új kínai robot, videón a képességei

Minden eddiginél precízebb ez az új kínai robot, videón a képességei

Megjelentek a Magyar Közlönyben az árrés szabályai, azt is megbüntetik, akinél elfogy az áru

Megjelentek a Magyar Közlönyben az árrés szabályai, azt is megbüntetik, akinél elfogy az áru

Előadás közben esett le a lépcsőről egy színész a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Előadás közben esett le a lépcsőről egy színész a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Párizs elleni atomtámadás kockázatával is járhat, ha az amerikai atompajzs helyett a francia venné át Európa védelmét

Párizs elleni atomtámadás kockázatával is járhat, ha az amerikai atompajzs helyett a francia venné át Európa védelmét

Akár havi 7,3 millió forintba is kerülhet az OpenAI újdonsága

Akár havi 7,3 millió forintba is kerülhet az OpenAI újdonsága

Putyin szóvivője óva intette az oroszokat attól, hogy hamis illúziókba ringassák magukat Trumppal kapcsolatban

Putyin szóvivője óva intette az oroszokat attól, hogy hamis illúziókba ringassák magukat Trumppal kapcsolatban

Varga Mihály a koszos fürdővízzel együtt a gyereket is ki fogja önteni?

Varga Mihály a koszos fürdővízzel együtt a gyereket is ki fogja önteni?

Putyin, Trump, DNS: így azonosíthatják majd az oroszok által elhurcolt ukrán gyerekeket

Putyin, Trump, DNS: így azonosíthatják majd az oroszok által elhurcolt ukrán gyerekeket

A címlapról ajánljuk