szerző:
hvg.hu

A keresőmotort üzemeltető óriáscég bejelentette, cenzúrázni fogja szolgáltatásait Kínában, hogy nagyobb piaci részesedést szerezzen az országban.

A Google már évek óta üzemeltetett kínai nyelvű keresőt, azonban a felhasználók csalódottak voltak Peking önkényes cenzúrája miatt. A BBC tudósítása szerint most elindulhatott a Google.cn weboldal, amely saját magát fogja szűrni, hogy eleget tegyen a kínai vezetés elvárásainak. A cég szerint nagyobb károkat okozna, ha ezért kivonulnának a távol-keleti országból.

Természetesen a Google a bejelentést követően számos kritikát kapott. Sokan arra figyelmeztettek, hogy akár több ezer, a kínai kormány által nemkívánatosnak nyilvánított keresőkifejezést blokkolhat az új motor, mint például Tajvan függetlensége, illetve az 1989-es Tiananmen téri vérengzés.
Az ország területéről számos weboldal sem érhető el, például a nagy nyugati híroldalak, mint a BBC, vagy a CNN nemzetközi verziója. A hírhedt Falun Gong szektára keresve pedig a felhasználók a mozgalmat elítélő cikkeket találnak csupán.

A Google alig egy héttel azután hozta meg e döntését, hogy keményen ellenállt az amerikai igazságügyminisztérium felszólításának, mely szerint betekintést kellett volna engedniük a keresési adatokba, a minisztérium indoklása szerint nemzetbiztonsági szempontok miatt.

A vállalat reméli, hogy az új, immár kínai doménnév használata gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a felhasználóknak a – korlátozott – világhálón való keresgélést. A Google egyéb szolgáltatásai, a csevegőszoba és a blogkészítő honlap nem lesz elérhető a kínaiak számára, mert a cég attól tart, hogy a kormány követelné tőlük a felhasználók személyes adatait. A keresőmotor egyébként – a Google tervei szerint – értesíti majd a szörfözőket, ha tiltott keresőkifejezést használtak.

A cég saját felfogása szerint hasznosabb tud lenni a kínai társadalom számára is, ha enged a megszorításoknak, mintha bojkottálná azokat.

„Bár a keresési találatok megszűrése ellentétes a Google filozófiájával, ha egyáltalán nem szolgáltatunk információt a felhasználóknak, ez még inkább ellenkezik az elképzeléseinkkel” – olvasható a cég közleményében.

Julian Pain, a Riporterek Határok Nélkül kampánycsoport internetes szóvivője szerint „igazi szégyen”, hogy a Google „együttműködik” a kínai kormánnyal.

Az internetes kereséseket használó kínaiak száma az előrejelzések szerint két éven belül a jelenlegi 100 millióról 187 millióra növekszik majd. Egy tavaly augusztusi felmérésből pedig kiderült, hogy a Google piaci részesedése csökkenni kezdett, a pekingi székhelyű Baidu.com javára. A tavalyi év során a Yahoo!-t vádolták azzal, hogy adatokat szolgáltatott a kínai kormánynak, amelyeket felhasználva egy kínai újságírót tízéves börtönbüntetésre ítéltek.
MTI Tech

Az amerikai kormány adatokat akar a Google-tól

Az Egyesült Államok kormánya bírósági úton szándékozik kényszeríteni a Google céget, hogy keresőprogramjairól adatgyűjteményt bocsásson rendelkezésre, de a vállalat elzárkózik ettől.

hvg.hu Gazdaság

A Google lehet a következő Nagy Testvér

A közkedvelt keresőmotor jópofa szolgáltatásaival internetezők millióinak lopta be magát a szívébe. Azonban a vidám külső mögött egy kőkemény, profitorientált cég rejtőzik, amely szépen lassan egyre több adatot gyűjt be, könyvekről, telefonszámokról és rólunk is.

Kult

Cenzúrázás után is fellép Kínában a Rolling Stones

A kínai hatóságok cenzúrázzák a Rolling Stonest: a világhírű zenekar áprilisi, sanghaji és pekingi koncertjein nem játszhat négy, Peking szerint "illetlen" dalt a Rolling Stones 40 évét összefoglaló repertoárból. A zenekar ennek ellenére vállalta a fellépéseket.

hvg.hu Golden Blog

Kínai blogokat cenzúráz a Microsoft

A redmondi szoftveróriás szolgáltatásait igénybe vevő kínai bloggerek számára előírják, mit publikálhatnak a weben, s mit nem. A Microsoft bizonyos szavak megjelenését blokkolja a világhálón.

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Kommunistázva buzdít szavazásra a Fidesz

Kommunistázva buzdít szavazásra a Fidesz

Botka László: nem foglalkozom az ellenfelekkel

Botka László: nem foglalkozom az ellenfelekkel

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia