Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

MT Zrt. Gasztro

Magyarország bemutatkozik Kínában

Magyarországon forgatott a legnagyobb hongkongi televíziós csatorna stábja. A magyar gasztronómiai kínálatról közel kétórás műsor készült, amelyet nemcsak a hongkongi csatorna, hanem az országszerte fogható kantoni televízió nézői is láthatnak.

MTI Plázs

Jégkrémteszt: csak négy kiváló minősítés

Négy termék kapott csak kiváló minősítést, három pedig elégséges osztályzatot érdemelt ki egy fogyasztóvédelmi magazin által megvizsgált tizennyolc jégkrém közül. A diétás jégkrémek közül egy sem kapott kiváló minősítést.

Kovács Gábor Gasztro

Eltérített márkák a sörpiacon

A marketingszótárban a márkaeltérítés azt jelenti, hogy a különféle termékekkel azonosuló fogyasztók átveszik a hatalmat fölötte, és maguk határozzák meg a termék további arculatát, néha negatív irányban változtatva rajta. A hazai sörpiacon ennek ellenkezője zajlik: néha maguk a gyártók "rontanak le" egy jónevű márkát.

Szikora Katalin Gasztro

Kényes, fényes, ízes málna

A legenda szerint kizárólag Kréta szigetén, Ida hegyén termett meg a málna, ezért nem csoda, ha nagy becsben tartották az ókori görögök a nyár e „közönséges” gyümölcsét. A középkorban kolostorkertekben nevelték a málnabokrokat, csak később terjedt el a világi gyümölcsösökben.

Gőgh Csilla Gasztro

Leroy-ék kertje

A Városmajorban tavaly nyitott Leroy Garden stílusában, hangulatában megegyezik a már jól ismert, divatos lánc bármely éttermével. A különbség annyi, ami a belvároshoz vagy a plázákhoz képest elvárható a budai zöldövezetben. Tágasabb a terasz, és az étlapon is találunk a szokottaktól eltérő, „gardenesebb” fogásokat.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A finom lapulevél: rebarbara

Vöröses szára, hatalmas levele akár dísznövénnyé is előléptethetné a számunkra inkább gasztronómiai szempontból érdekes rebarbarát, amelynek nem a gyökerét vagy a levelét, hanem a levélnyelét fogyasztjuk. A piacokon, zöldségeseknél arról ismerjük fel a friss rebarbarát, ha a levélnyél roppanós és lédús. Ne tároljuk sokáig, elég gyorsan megfonnyad.

Gasztro

Sörözés Horvátországban: mit igyunk?

A Horvátországba utazó magyar turistáknak biztos nem kell betárazniuk egy láda sört a kocsiba. Mindenhol az itthon megszokott minőséget kapják, a hazaihoz hasonló áron. A tengerparti nyaralás pedig kivált alkalmas a helybeli sörök beható tanulmányozására. Eláruljuk: szerintünk a Staro Cesko a király.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Mediterráneum az Alpokban

Dél-Tirol, Itália északi szeglete kevéssé ismert a magyar turisták körében. Az I. világháború végéig, 1919-ig Tirolhoz, azaz Ausztriához tartozott, azóta Olaszország része. Így nem csoda, ha a vidék ma legalább annyira osztrák, mint amennyire olasz.

Gőgh Csilla Gasztro

Fehér Mennyország, borsos belépővel

A belsőépítészet kedvelői és a gourmand-ok is elégedetten távozhatnak a nemrégiben nyílt White Heaven étteremből, bár a "mennyei" élvezeteket itt igencsak borsosan mérik. Földi halandónak alig megfizethető áron kóstolhatjuk a "mennyben" a fogásokat a Szent István bazilika szomszédságában.

Szikora Katalin Gasztro

Hagymát hagymával

Formájában, ízében, színében hihetetlenül gazdag és változatos - hagyma mind, és mindegyik más. Ehető nyersen vagy sütve, főzve, töltve, savanyúságnak elkészítve, de leginkább ételeinket fűszerezzük, ízesítjük vele. Bakos Tóth Zoltán, a Lidó Casino éttermének fiatal séfje jobbnál jobb változatokat ötöl ki, de ő maga legjobban nyárson sütve szereti.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Borsika: bécsi rozmaring, hurkafű, babfűszer

A finom, borsos illatú, aromás fűszernövényről már a 16. századi fűvészkönyvek is említést tesznek. A Közép-, Dél- és Délkelet-Európában őshonos borsikát Magyarországon, római örökségként a kolostori barátok kezdték termeszteni. Sokféle népies neve ismert: hívják bécsi rozmaringnak, borsfűnek, borsos szatorjának, csombornak és hurkafűnek, németül babfűszernek.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Meleg ellen hideget

Ilyen tájt nem kevesen vannak, akik enyhe émelygéssel néznek szét a konyhában, s legfőbb ellenségüknek a tűzhelyet tekintik. Ám hiába a füllesztő meleg, az embert hajtja valami atavisztikus ösztön: enni, sőt etetni kell. Valami hideget.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Józsi bácsi, a spanyolok kedvenc aperitifje

Tío Pepe, azaz magyarul Józsi bácsi fogalom a spanyol borívók körében. Ez egy nagyon száraz, könnyű és nemes fehérbor, amit jól behűtve aperitifként szoktak fogyasztani. Kedveltségét egy véletlennek köszönheti. A 19. század közepén egy borkereskedő, Manuel González nagy sikerrel exportálta Angliába sűrű, sötét, édes, enyhén dióízű borát.

Szikora Katalin Gasztro

Nyári nyalánkságok cseresznyéből, meggyből

A cseresznye és a meggy mélyvörösre érett, roppanós szemeit a legjobb frissen, nyersen lakmározni. Megfelelnek minden kívánalomnak, amit a korszerű táplálkozás támaszt a gyümölcsökkel szemben. Rostjaik gyengédek, tápértékük magas.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A bikafaroktól a birsalmasajtig

Andalúzia az Ibériai-félsziget, és egyben egész Európa legdélibb része, sokan Spanyolország kvintesszenciájának tartják. Itt rendeztek először bikaviadalt, itt lobbant lángra a flamenco tüze, és itt flörtölt Bizet Carmenje a tizedessel. Akik már jártak erre, tudják, hogy Andalúzia nem csak látványosságokban, hanem ínyencségekben is rendkívül gazdag.

Gőgh Csilla Gasztro

Tényleg Klassz ez a hely!

Kinek jutna eszébe bárpultot építeni papundekli boros dobozokból egy, az elegáns Andrássy úton levő üzletben? Hát, egy boros étterem tulajdonosainak, akik valami eredetivel akarnak kirukkolni. A Bortársaság korábbi Vörös és Fehér nevű étterme teljesen átalakult…

Lőrincz Zsolt Gasztro

Oregáno, kakukkfű, avagy amit akartok

Itt a nyár, végre itt a vakáció! Sokan utaznak külföldre, honfitársaink egy része minden bizonnyal a napfényes Görögországot választja úticéljául. Egy ország igazi megismeréséhez pedig sokak szerint az ember gyomrán keresztül vezet az út. Lássuk tehát, mi is rotyog a görög fazekakban, mi kerül a helyi tavernákban az asztalra.

MTI Plázs

Gombagyűjtés: mire érdemes odafigyelni?

A tartós kánikula és a hirtelen záporok nyomán a szokásosnál több gyilkosgalóca terem az erdőkben, ezért a begyűjtött gombát most még inkább célszerű szakértőkkel ellenőriztetni, mielőtt étel készülne belőle.

hvg.hu Gasztro

Expedíciós kóstoló a Góbi-sivatagból

A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció tagjai túl vannak tervezett ezer kilométeres távuk egyharmadán. Útjuk a Keselyűk völgyén át – ahol az óriási sziklák között vastag jégpáncél tette próbára a lovasokat – Bayanzagba, a világ leggazdagabb dinoszauruszcsont-lelőhelyére, majd Khongoriin Els-be, az „égigérő” dűnék vidékére vezetett.

1
226 227 228 229 230
234
Medián: Tégláról téglára építi előnyét a Tisza, már 11 százalékkal jár a Fidesz előtt

Medián: Tégláról téglára építi előnyét a Tisza, már 11 százalékkal jár a Fidesz előtt

Az MNB szerint Nagy Márton távozása mögött „elfogadhatatlan vezetői stílusa és jegybankárhoz méltatlan viselkedése” állt

Az MNB szerint Nagy Márton távozása mögött „elfogadhatatlan vezetői stílusa és jegybankárhoz méltatlan viselkedése” állt

Sztárparádé várható a Notre-Dame ünnepélyes megnyitóján

Sztárparádé várható a Notre-Dame ünnepélyes megnyitóján

Drónról dobtak festéket a stockholmi orosz nagykövetségre

Drónról dobtak festéket a stockholmi orosz nagykövetségre

Megindult a lavina a hegy tetejéről, de ami utána jött, olyat nagyon ritkán látni – videó

Megindult a lavina a hegy tetejéről, de ami utána jött, olyat nagyon ritkán látni – videó

A magyar szabadság ünnepe után élvezhetik először a szabad áramvásár előnyeit az élelmes napelemesek

A magyar szabadság ünnepe után élvezhetik először a szabad áramvásár előnyeit az élelmes napelemesek

Az Egyesült Államok újabb fegyvereladási csomagot hagyott jóvá Izrael számára

Az Egyesült Államok újabb fegyvereladási csomagot hagyott jóvá Izrael számára

Kivették a traffipaxokat a Google Térképből, nem lehet többé jelenteni a sebességmérést

Kivették a traffipaxokat a Google Térképből, nem lehet többé jelenteni a sebességmérést

Éhségsztrájkba kezdtek a luxushajó orosz utasai, amiért motorhiba miatt az Antarktisz kikerült az útitervből

Éhségsztrájkba kezdtek a luxushajó orosz utasai, amiért motorhiba miatt az Antarktisz kikerült az útitervből

A címlapról ajánljuk