Vizsgálják Hamiltont a pólója miatt

Vizsgálják Hamiltont a pólója miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatszoros világbajnok a felsőjén Breonna Taylornak követelt igazságot.

Vizsgálatot indított a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) azután, hogy a Formula–1-es Toszkán Nagydíj dobogóceremóniája előtt és után a futamgyőztes Lewis Hamilton egy ilyen felirattal ellátott pólót viselt:

tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort.”

Hamilton fekete pólójának hátán Taylor arcképe alatt az a szöveg szerepelt: „mondjátok ki a nevét”.

A hatszoros világbajnok Mercedes-pilóta a verseny leintése utáni interjúban is igazságot követelt a 26 éves korában, idén márciusban, a Kentucky állambeli Louisville-ben lelőtt egészségügyi dolgozónak. Taylort a saját otthonában lőtték le civil ruhás rendőrök, miután éjszaka rátörtek. A nő barátja azt hitte, hogy betörőkkel van dolga, ezért a saját fegyverével figyelmeztető lövést adott le, amit a rendőrök célzott lövésekkel viszonoztak.

Lewis Hamilton szerint kínos, ami a Magyar Nagydíj előtt történt

A futamgyőztes még mindig elégedetlen azzal, ahogy a társai a rasszizmus elleni küzdelemhez állnak.

Hamilton akkor is magára öltötte a pólót, amikor a futam rajtja előtt térdre ereszkedett a rendőri erőszak és a rasszizmus elharapózása ellen tüntetett. Többen vele tartottak, mások csak körülállták a térdelőket.

Az F1-es versenyző előtt sok más sportoló is felhívta már a figyelmet Breonna Taylor történetére. Legutóbb Oszaka Naomi tett így, aki az amerikai nyílt teniszbajnokság során hét különböző névvel feliratozott maszkot viselt: olyan színesbőrű nőkével és férfiakéval, akikkel rendőrök végeztek az Egyesült Államokban.

Hamilton az utóbbi hónapokban a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom hangos támogatójává vált, a júliusi Stájer Nagydíj után a Fekete Párducok ismert kézmozdulatával üzent a dobogó legfelső fokáról.

Lewis Hamilton nem bánja, ha a bőrszíne miatt kényelmetlenül érzik magukat a társai

George Floyd halála és a rasszizmus elleni tüntetések kihozták a polgárjogi harcost a Forma–1 hatszoros világbajnokából. Lewis Hamilton a saját kollégáival is szeretné megértetni, milyen az, ha a világ minden egyes nap eszébe juttatja az ember bőrszínét.

(via SkyNews)

Hozzászólások