Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Évekig tartó tanakodás és eredetvizsgálat után visszaadott az Egyesült Államoknak a németországi Karl May Múzeum egy sokat vitatott skalpot, amelyet egy amerikai indián törzs követelt vissza még 2014-ben.

A szászországi Radebeulban működő múzeum képviselői az amerikai főkonzulnak és az amerikai nagykövetség kulturális attaséjának adták át hétfőn Lipcsében az emberi maradványt, amelyet egy sziú törzsfőnök leszármazottjától szerzett meg Patty Frank (1876–1959) gyűjtő, a Karl May Múzeum társalapítója.

A lenyúzott fejbőrt a michigani Sault Ste. Marie csippeva indián törzs kérte vissza.

A német múzeum az elmúlt években széles körű vizsgálatokat folytatott annak kiderítésére, pontosan miként is került a skalp Szászországba, s noha nem találtak utalást semmiféle jogszerűtlenségre vagy gyarmati eredetre, azt mégis átadják a népek közti megértés jegyében, és az amerikai őslakosokkal való jó kapcsolatok érdekében – közölte Volkmar Kunze, a Karl May Alapítvány elnöke.

Patty Frank művész, akinek gyűjteményéből 1928-ban létrejött a múzeum, az ereklyét 1904-ben törvényesen vásárolta. Az indián törzs kifogásolta, hogy a skalpot „tapintatlanul közszemlére teszik”.

Az őslakosok kérésére adott első reagálásként a múzeum eltávolította összes skalpját a kiállításairól, majd beleegyezett a közös eredetvizsgálatba.

A megölt ellenség hajjal együtt lenyúzott fejbőre diadalmi jelvénynek számított az észak-amerikai indiánoknál.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások