A Néppárt megszavazta az új eljárási szabályokat, a Fidesz kilép

A Néppárt megszavazta az új eljárási szabályokat, a Fidesz kilép

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója megszavazta az új eljárási szabályokat. 148 képviselő (81 százalék) voksolt a változtatások mellett és 28 (15,9 százalék) ellene. Ez azt jelenti, hogy bekövetkezett az, amitől Orbán Viktor a frakciótagságukat függővé tette.

A kiszivárgott hírek szerint az ülés kezdetén Manfred Weber frakcióvezető utalt Orbán Viktor levelére, amelyben a Fidesz elnöke arra utalt, ha átmegy a módosítás, a magyar párt kiléphet a szövetségből. Weber határozottan leszögezte: nem egy pártvezető feladata, hogy tanácsokat adjon a képviselőcsoport működésére.

A frakció vezetésének egyik tagja, Esteban Gonzales Pons azt mondta, hogy ez a szavazás már nem a részletekről szól, hanem az Európai Néppárt jövőjéről. Mint mondta, a tét az EPP egysége, ha nem fogadják el ezeket az eljárási szabályokat, akkor azzal komoly veszélynek teszik ki a Néppártot. Ezt követően a Fidesz próbálkozott azzal, hogy mégse legyen szavazás. Gál Kinga kért szót, aki szerint az új eljárási szabályok sértik a jogállamiságot, ezért vagy el kell halasztani a voksolást, vagy pedig ellene kell szavazni. És ezt mondta a magyar delegáció másik tagja, Hölvényi György, akit azonban nem a Fidesz, hanem a Kereszténydemokrata Néppárt delegált. Hölvényi szerint ennek a szavazásnak nem lenne szabad megtörténnie, és reményét fejezte ki, hogy a Néppárt visszanyeri kereszténydemokrata jellegét. Leszögezte ugyanakkor, hogy ő nem követi a fideszeseket, ha kilépnek, és továbbra is a Néppárton belül fog dolgozni. Szintén felszólalt Orbán Viktor védelmében a volt román kormányfő, Traian Basescu is.

A változtatások lényege, hogy a képviselők 15 százaléka kezdeményezheti nemcsak egy képviselő, hanem egy egész frakció felfüggesztését vagy kizárását. Ezt a döntést kétharmados többséggel kell meghozni. Ugyanakkor, ha az Európai Néppárt függeszt fel, vagy zár ki egy pártot a soraiból, akkor a parlamenti frakcióban hasonló döntést lehet hozni és ehhez már csak a képviselők felének a támogatása szükséges. Szintén lényeges módosítás, hogy ezekről a kérdésekről távszavazással is lehet dönteni. Ismeretes, hogy az Európai Néppárt az elmúlt egy évben azért nem tűzte napirendre a Fidesz kizárását, mert Donald Tusk elnök szerint ilyen horderejű kérdésben csak személyes jelenléttel lehet dönteni...

Az előzetes nyilatkozatok alapján arra lehet következtetni, hogy a Fidesszel eddig is kritikus képviselők rövid időn belül kezdeményeznék a magyar kormánypárt felfüggesztését és kizárását. Erről írt reggel a kormánysajtó is. A szavazás után pedig Novák Katalin a Twitteren erősítette meg: a párt kilép a csoportból.

Hozzászólások