szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Végre tiszta erőből tombol a tavasz, a szikrázó napsütés ébresztgeti a kedvünket, rajtunk mégis levertség lesz úrrá. Mi ez? Nem lehet, hogy ez még mindig a téli fáradtság. Pedig, igen. De ha tudjuk milyen ételek, italok tölthetik fel kimerült energiaraktárunkat, akkor gyorsan átlendülhetünk a tavaszba, ami mindjárt nyár lesz.

A jelenséget főleg a téli fényhiány okozza, ami jelentősen megcsappantja vitamin- és energiatartalékainkat. S erre még ilyenkor is emlékszik  a szervezetünk. Nem szólva arról, hogy még azok is, akik tudatosan ügyelnek az étkezésre, a téli hónapokban, de még a hűvösebb tavaszi hetekben is a  zsírosabb, kicsit nehezebb ételek „áldozatai” lesznek. Gondoljunk csak bele, hogy még a húsvét is milyen húzós traktákkal járt. A szervezet is komolyabb kihívásoknak van kitéve a hirtelen fény-és hőmérséklet változáskor, a nappalok és éjszakák közötti nagyobb hőmérséklet ingadozáskor. Anyagcserénk is „ellustult”, a bevitt vitaminok és ásványi anyagok nehezebben szívódnak fel.

 ENERGIÁT ADÓ ÉTELEK ÉS ITALOK A KONYHÁBÓL:

-          Amit érdemes megtartanunk a mindenkori étrendünkben, az a savanyú káposzta. Magas C-vitamin tartalma mellett a bélflórát is rendbe rakja.

-          Mindenféle friss csíra kiváló választás. A magas klorofill tartalmú zöld levelek és a belőlük préselt italok csodára képesek. Ilyen a spirulina, az alga, a búzafű, a napraforgó csíra, a vízitorma, a spenót és a sóska is. Jól tesszük, ha gyakran készítünk madársalátából és rukkolából, friss zöldekből vegyes salátákat, lehetőleg olívaolajjal, citrommal.  

-          A banán, bár energiatartalma magas, de hosszú időre eltelít, és sok hasznos ásványi anyagot, vitamint tartalmaz. Érdemes a prímőrök mellett ezt a gyümölcsöt is megtartani a napi étrendben.

-          A manapság oly divatos smoothie-k  otthon , friss alapanyagból elkészítve valóságos energiabombák.

-          Jól tesszük, ha nassolásként édesség helyett különböző natúr  - pirított, de nem sózott -olajos magvakat rágcsálunk Szinte mindegyiknek magas a magnézium tartalma, amire ilyenkor a szervezetünknek nagy szüksége van. A salátákat is érdemes megszórni magvakkal.

-          Igyunk gyógyteákat bőséggel, akár napi 1,5-2 litert.

 RECEPTEK

H.A.

RUKKOLA SALÁTA EPERREL, FETA SAJTTAL

Hozzávalók:

20 dkg friss rukkola

12 szem mag nélküli olívabogyó, felkarikázva

15 dkg eper

7 dkg feta sajt

 

Az öntethez:

1 evőkanál dijoni mustár

fél narancs frissen facsart leve

1 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A rukkolát átválogatjuk, megmossuk, és egy nagyobb salátástálba halmozzuk. Az epreket félbevágjuk, és az olívabogyóval együtt hozzáadjuk a rukkolához.

Az öntet hozzávalóit egy csavaros fedelű üvegbe tesszük, és összerázzuk, majd ráöntjük a salátára, óvatosan összeforgatjuk. A tetejére feta sajtot morzsolunk, úgy tálaljuk. Tipp: kockázhatunk bele avokadót is.

 

vecseshirek.hu

SAVANYÚ KÁPOSZTA SALÁTA

Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta

1 nagyobb, édeskésebb alma, meghámozva, apró kockára vágva

1 közepes fej lilahagyma, apró kockára vágva (lehet újhagyma is)

1 szál sárgarépa, lereszelve

Az öntethez:

1 evőkanál reszelt torma

2 dl majonéz

1 teáskanál cukor

só, bors

 

Elkészítés:

A káposztát összevágjuk kisebb darabokra, egy nagyobb tálba tesszük, belekeverjük a többi hozzávalót is.

Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd ráöntjük a salátára és összeforgatjuk. Legalább 2-3 órát hűtőben érleljük.

 

Gy.Zs.

FRISSÍTŐ VITAMINTURMIX

Hozzávalók:

2,5 dl  joghurt

1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

1 evőkanál apróra vágott kapor

2 evőkanál búzacsíra (vagy más zöldségcsíra)

csipet só

 

Elkészítés:

A hozzávalókat keverjük össze, hagyjuk pár percet állni és máris fogyasztható. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

  

MTI / Máthé Zoltán

TURBÓ SMOOTHIE

Ettől az istenien finom smoothie-tól egész nap jó formában leszünk.

Hozzávalók:

1,2 dl frissen préselt sárgarépalé

1,2 dl frissen préselt almalé

1 kis pohár joghurt

1 teáskanál gyömbér

egy fél banán, karikára vágva

10 dkg eper, megtisztítva, félbe vágva

pár csepp citromlé

1 csipet fahéj

 Elkészítés:

Az összetevőket egyszerre turmixoljuk össze, egy kicsit hűtsük be fogyasztás előtt. Ha lusták vagyunk külön-külön alma- és sárgarépa levet préselni, vagy nincs is mivel, akkor reszeljük le a gyümölcsöt és zöldséget, ezért nem fog felírni egy egészség-rendőr sem.. 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!