szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaly januárban megrendezett első tematikus gasztrohónap után a Yunus Emre Enstitüsü, a Budapesti Török Kulturális Központ ismét nagyszabású gasztronómiai programsorozattal jelentkezik. Kávé, tea, fűszerek, színek, illatok, fogások a török konyhaművészet, avagy a"világ finomságainak kosarából".

Török kávéházi esttel indítottak május 6-án, szerdán, és a hónap végén, 30-án, szombaton street-food fesztivállal búcsúznak.

 Már amennyire, hiszen ami a gasztronómiát illeti, szó szerint jó szájízzel nyugtázhatjuk, hogy törököt fogtunk, nem ereszt. Volt szűk 150 évünk, hogy a török alapanyagok, fogások bevessék magukat a konyhánkba, de fordítva sem múlt el nyomtalanul ez a másfél száz esztendő.

A kulturális intézet első eseménye többek között épp erről, a két konyha hasonlóságairól, egymásra való hatásairól szólt. "A török gasztronómia varázslatos története egy magyar szemével” című előadásból kiderült, mely népek konyhái voltak hatással a török ételek kialakulására, mik a legjellemzőbb alapanyagok, és milyen átalakuláson ment át a török konyha napjainkig. Az előadó, aki a hónap során amúgyis "viszi a show-t", Nuray Attila volt. A fiatal séf történetesen az egyik legnépszerűbb budapesti török étterem tulajdonosának a fia és jobb keze. (Neve ismerősen csenghet a Konyhafőnők nézőinek, tavaly az első évadban a középdöntőig főzte magát, de ha törökről van szó, akkor nem vitás, ki a főnök...). Az esten egyébként beigazolódott a török mondás, mi szerint, a kávé csak ürügy egy jó beszélgetéshez.

   Azoknak, akik inkább "terepre" mennének, főzőkurzus május 9-én: Turkish Delight – A török konyha legjava”. Egy héttel később, május 16-án, szombaton a török ínyencségeket kedvelőknek igazán jól indulhat a nap egy bőséges reggelivel, a stílusos tetthely a Rudas Fürdőhöz tartozó Rudas Étterem és Bár. A patinás gyógyfürdőhöz tartozó, török-magyar fúziós konyhájáról ismert vendéglátóhelyen a Nuray Attila által összeállított gaziantepi menüsorral   tradicionális, komótos török reggelik, és gasztrokulturális program egész délelőtt.

  Végül, a hónap leglátványosabb eseményére május 30-án, szombaton, kerül sor egy török gasztronómiai utcafesztivál keretében. A 14.00 órától 21.00 óráig tartó rendezvény során a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ épülete előtti (Andrássy út) lezárt utcarészen egy óriási sátorban idézik meg a török teaházak hangulatát. A különleges helyszínen óránként különböző programokkal várják azokat, akik a török gasztronómiáról szeretnének minél többet megtudni – legyenek akár kicsik, vagy nagyok. A sátor gasztro szekciójában pedig kiderül, hogy a döneren kívül milyen autentikus török street food-ot kínál még ez a keleti konyha. A sátor mellett egy, az isztambuli Fűszer Bazár hangulatát megidéző minibazárba várják az érdeklődőket mindenféle jóval, török teafűvel, fűszerekkkel, különleges édességekkel.

A török gasztronómiai  hónap alkalmából rovatunk recepttárából ajánlunk egy padlizsános fogást, és egy autentikus desszertet.

Most pedig főzzünk valami olyat, amelynek fő alapanyagáról így szól dr.Ketter László, a Gasztronómiánk krónikája c. művében: "Új kásanövényt kaptunk, a rizst."  A rizzsel készült ételek ugyanis a török hódoltság idején terjedtek el nálunk.

©

Jöjjön a csirkés piláf:

 Hozzávalók (4 főre):

40 dkg csirkemell filé, 1 csomag újhagyma, 1 sárga paprika, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg hámozott paradicsom, 3 evőkanál olaj, 1 kis szárított chilipaprika, 1 csipet sáfrány, 1/2 liter csirkehúsleves, 1 csésze mazsola, 25 dkg hosszú szemű rizs, 1/2 csésze fenyőmag,  1 kis csokor apróra vágott petrezselyem, só, frissen őrölt bors, 1 kiskanál őrölt kömény és1 pohár joghurt ( mindkettő elhagyható).

Elkészítés:

A csirkemellet felkockázzuk, felkarikázzuk az újhagymát, a paprikát. Serpenyőben olajat forrósítunk, belerakjuk a csirkehúst,, aranybarnára pirítjuk majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az előkészített újhagymát, sárga paprikát. Jól átkeverjük, és 4-5 percig pirítjuk együtt, majd megszórjuk a felaprózott chilivel. Hozzáadjuk a darabolt, hámozott paradicsomot, az evőkanálnyi csirkehúslébe áztatott sáfrányt, a fenyőmagot, az őrölt köményt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és felöntjük a csirkehúslevessel. Most már jöhet bele a vízzel leöblített, lecsöpögtetett rizs. Lassú tűzön kb. 20-25 percig főzzük, időnként megrázogatva a serpenyőt, s ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Az utolsó 5 percben még belekeverjük az előzőleg kevés langyos vízbe áztatott, leszűrt mazsolát.

Az apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Tipp: kínálhatunk hozzá fűszeres, köményes joghurtot.

(Recept és fotó: Ízek és kultúrák - Török konyha lépésről lépésre, HVG Kiadó Zrt)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat