szerző:
Marton Levente
Tetszett a cikk?

Szembenézni a gombával szinte harmadik típusú találkozás. Olyasmi, ami J. Allan Hynek hivatásos amerikai pihent agyú és csillagász szerint kapcsolatfelvételt jelent egy idegen civilizációval.

Az ufóészlelések kora a hidegháború fellangyosulásával, majd szétpárolgásával hanyatlásnak indult. Az idegenek a szputnyik fellövése után úgy tűnik, elvesztették érdeklődésüket a Föld iránt. Azonban nincs is szükség ufóra, ha rejtélyes idegenre vágyunk. Elég, ha egyszerűen elmegyünk gombászni. Ez a mostani esős idő ugyancsak kedvez hozzá, legfeljebb bőrig ázunk, de nő minden, mint a "bolond gomba". Szóval, azért vigyük el a zsákmányt bevizsgáltatni, vagy menjünk ki inkább a piacra bevásárolni…

A gombát a tudomány a növények közé sorolta, azon logikusnak tűnő ok miatt, hogy nem képes helyváltoztatásra és a földből nő ki. Azóta ezt a nézőpontot felülvizsgálták tudós emberek, s ennek folyományaként a gombák önálló kategóriába soroltattak.

A gomba titkait az avarba takarja, kalapját "jávorpálosan" fél szemére húzza, s gyakran az ízével, ám sajnos néha a mérgével vesz le minket a lábunkról.

Az állat- és növényvilág között lebegő státuszából következik, hogy a gomba remekül illik mind a húsokhoz, mind a zöldségekhez, de önmagában is délceg. Most egy olyan variációt ismertetnénk, amelyben a gombát a húshoz és a zöldséghez is társítjuk, majd mindent összeboronálunk. A fogás tökéletesen elkészíthető a szokványos csiperkéből is, de ha elsöprő nagyvonalúságot tanúsítunk önmagunk és szeretteink iránt, akkor vásároljunk legalább vargányát. Az is elég, ha csak egy megtermett vargányát veszünk alábbi csirkecombokhoz, a többi lehet sampinyon. Lényeg, hogy vaskos termetű, mokány gombát vegyünk, amely jól szeletelhető, itt tehát ne számítsunk az amúgy igen nagy örömforrásnak minősülő róka-, kucsma- vagy szegfűgombára.

asztaltanc.hu

Hozzávalók :

6 csirkefelsőcomb

25 dkg nagyobb gomba

2 édesburgonya

2 cukkini

2 kaliforniai paprika (vagy pritamin)

2 zöldpaprika

1 vöröshagyma

2 lilahagyma

1 kiskanál pirospaprika

1-2 evőkanál sűrített paradicsom

1 csokor petrezselyem

olaj, vaj, só, bors, kömény

Elkészítés:

1. 1-2 nagy gombát (a vargányát) vágjunk fel vékony szeletekre. A csirkecombok bőrét lazítsuk fel, és csúsztassuk a bőr alá a gombaszeleteket. Sózzuk-borsozzuk a combokat, majd kevés olaj és egy evőkanál vaj felforrósított keverékén süssük elő pirosra. Ezután a combok külön-külön alufóliába, majd együtt tepsibe kerülnek, s 180 fokos sütőben tartózkodnak 45 percig.

2. A felaprított vöröshagymát megdinszteljük a hús (ki nem hűlt) helyén, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és gyorsan felöntjük néhány evőkanálnyi vízzel, kiforraljuk. A pörköltalapba beledobáljuk az összes többi, kockákra vágott zöldséget és belekeverjük a sűrített paradicsomot, 5 perccel később meg a többi várakozó gombánkat. Só, bors, csipet őrölt vagy zúzott kömény is jön bele.

3. Pirítsunk mindent zsírjára, aztán újra öntsünk alá egy kis vizet, mehet hozzá a felaprított petrezselyem, és fedő alatt pároljunk mindent puhára.

Készen is vagyunk. Bontogathatjuk ki a gombával gombolt, átsült-puhult combokat a batyuikból, és tálalhatjuk a gombás zöldségpörköltre.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!