hvg.hu
Élet+Stílus
Hogyan lehet túlélni egy repülőgép-balesetet?
Mielőtt legközelebb repülőre száll, olvassa el ezeket a tanácsokat.
Az év első hónapjában a vadászok nem tétlenkednek. Elsődleges áldozataik a fácán és a vaddisznó. Mi a madárnak eredünk a nyomába.
Kijózanodtunk. Már 2009 van, semmi kétség. Hol vannak már a tavalyi ünnepek és a gondtalan falatozás! Lassan itt a tél közepe, a sok ruha nem rejt el örökké. Gondolatainkba szövi magát egy misztikus szó: fogyókúra.
Ahogy beköszönt a tél, munkából hazaérvén jól esik elkortyolgatni egy bögre forró italt, legyen az tea, forró csokoládé vagy akár forralt bor. Hozzá pedig szívesen fogad a család apraja-nagyja vagy a betérő barátok valami finomságot. Az alábbi ételek nemcsak finomak, de gyorsan és különösebb konyhai jártasság nélkül is elkészíthetőek, és még a pénztárcánkat is kímélik.
Növekvő kalóriatartalmuk miatt ma már az otthon, saját kezűleg elkészített ételek sem egészségesebbek az éttermekben felszolgált változataiknál - olvasható az NBC Philadelphia internetes oldalon.
A szalámi Németországban született, nem pedig Olaszországban egy német húsüzem szerint, amely azt állítja, hogy ő fedezte fel az olasz konyha nevezetességévé és a bolognai régió büszkeségévé vált vörös kolbászfajta eredetét. A téma annyira fontos a németek számára, hogy a Die Welt című napilap első oldalon foglalkozott vele keddi számában.
Sok családban észrevették már 2008-ban a családi kasszára nehezedő nyomást, és idén sajnos nem számíthatunk javulásra. Sőt, ahol lehet, még jobban össze kell húzni a nadrágszíjat azoknak, akik esetleg lakás- vagy autórészleteket törlesztenek hónapról-hónapra.
A csokoládékészítés hagyományos fővárosai Párizs és Brüsszel. Emellett azonban számos nagyvárosban találunk olyan üzleteket, amelyben művészi szintre fejlesztették a bonbonok készítését.
Itt az új év, és az utóbbi években már a hazánkban szunnyadó kis kulináris manó is elkezdett ébredezni. Így idén nem marad le a trendekről, és nem fél éves csúszással tudja meg, hogy mi a menő a világban. Lássuk.
Az évnek ebben a hideg és sötét időszakában sem alhat zavartalan téli álmot némely szőlőbirtok, ekkor jön el ugyanis a jégborszüret ideje. Az egyik legnagyobb magyarországi szőlőbirtokon szombatra virradó éjjel szüretelik majd le a deres bogyókat, hogy finom, édes nedűt préseljenek belőle.
Magyarországon tervezték és festették annak a két új porcelánkészletnek az egyikét, amelyet az amerikai elnök washingtoni rezidenciáján, a Fehér Házban fognak használni az elkövetkező években.
A nők gazdasági és társadalmi pozícióik erősödésével párhuzamosan megkezdődött kivonulásuk a konyhából. Néhány férfi ezt megelőzően is előfordult olykor a konyhában, de tevékenységük többnyire kimerült egy-egy szaftos pörkölt és a karácsonyi halászlé elkészítésében. Sorozatunkkal elsősorban azoknak szeretnénk segíteni, akik, most próbálkoznak az első konyhai lépésekkel.
Év végi játékunkban 12 kérdést tettünk fel olvasóinknak, amelyekre december 17. és 30. között vártuk a válaszokat.
Manapság már szinte lehetetlen egy egyszerű szakácskönyvvel sikert aratni.Szükség van sok gyönyörű képre, személyes részletekre, esetleg családi fotókra és olyan szövegre, ami nem csak a főzésre koncentrál. Vannak szerzők, aki pont fordítva csinálják, az irodalmi mondanivalót fűszerezik meg receptekkel és ettől még érdekesebbé válik a könyvük. Összegyűjtöttünk néhányat az év eleji ejtőzős napokra,amikor még éldegélünk a maradékainkból,s ráérünk olvasni.
Akkoriban még éppen kezdődhetett így szilveszteri recept: „végy négy kiló vesepecsenyét, két szép libamájat, három csirkét”, és ajánlatos volt az asztalra készíteni champagne-t, cognac-ot. A harmincas évek végét írtuk, a kor egyik legnépszerűbb „étel-és életművészet tanácsadója”, báró Hatvany Lili a komplett ünnepi menüsorok mellett remek újévi parti recepteket is kiötlött, mielőtt az Európa fölé gyülekező felhők alól kiszaladt Amerikába.
Szilveszter éjszakáján még a megrögzött antialkoholisták is koccintanak egy pohár pezsgővel. Szinte elképzelhetetlen, hogy a gyöngyöző ital nélkül búcsúztassuk az óévet s köszöntsük az újat. De tudják mit? Tányérba vele!
Az ünnepek nem múltak el nyomtalanul. Az ember a tükörbe néz és látja. Megváltoztunk. Mindannyian. A mellékesen befutott ajándék kilók legalább remek célként szolgálhatnak. Támadás célpontjaként. Jövőre a serpenyő mellett állva többet gondolunk majd a sportra.
A magasabb ár vagy a borász hírneve félrevezető lehet az ünnepen különleges borra vágyók számára is – derül ki a HVG borbírálatából, amelyen egyik kóstolt szlovák tokaji aszú sem az volt, ami a címkéjén szerepelt.
Ha valami felment minket minden diéta alól, az bizony a karácsony. Ilyenkor nemcsak, hogy nem számoljuk a kalóriákat, hanem egyenesen kötelező minden vendéglátót lekenyerezni a tisztes fogyasztással. Ha pedig nekünk jutott a főszakács szerepe, repítsük el szeretteinket egy világkörüli vacsorára néhány hamísítatlan kozmopolita karácsonyi recepttel.
A bejgli megítélése szélsőséges skálán mozog. Egyesek rajonganak érte, azt se bánják, ha más ünnepeken is az asztalra kerül. Mások megvetik, nekik minimum a zserbónál kezdődik valami ehető. Az eretnekek az elnyomott riválist, a diós kalácsot részesítik előnyben.
Egy francia mondás szerint Provence megy a maga feje után. Nem csoda hát, hogy errefelé a karácsonyi asztalra is más kerül, mint frank hon többi vidékén. A vacsoramenü bőséges, ám hús nélküli, szerény fogásokból áll. Viszont a híres tizenhárom desszerttel zárul.
Orbán egy konferencián tart előadást, Salvininek az olasz vasúti meghibásodásokkal kell majd foglalkoznia.
Nemrég igazolta le Curtist a NER, erre jön Majka, és azt üzeni, hogy a politika megveti és kineveti az embereket.
A koncepciótervek már készen vannak, 2026-ban kezdődhet a Városháza Park kialakítása.
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.