Liechtensteini bankok: az LGT az adócsalási ügy középpontjában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két évvel ezelőtti liechtensteini adócsalási botrány 626 millió euróval gyarapította a német államkasszát, ezt az összeget fizették be utólag hátralékként, illetve büntetésként a leleplezéstől tartók, illetve a leleplezettek.

Klaus Zumwinkel még a posta vezérigazgatójaként. Más nevetett a végén
©

A bochumi államügyészség szerdán nyilvánosságra hozott „végelszámolása” szerint ennyi folyt be az elkövetett adócsalást önkéntesen bevallók utólagos befizetéseiből, továbbá azokból a büntetésekből, amelyeket a bírósági úton felelősségre vont személyekre, köztük a német posta volt vezetőjére, Klaus Zumwinkelre róttak ki.

Az akkori adócsalási botrányt – akárcsak a legutóbbit – egy informátor robbantotta ki, aki több mint 4 millió euróért egy olyan DVD-t adott el a német államnak, amely több mint 1000 liechtensteini, illetve vaduzi német adócsaló adatait tartalmazta. Az ügy hatalmas port kavart azért is, mert a közvetítő a német hírszerzés, a BND volt, a DVD-lemezen pedig nemcsak német, hanem más nemzetiségű adócsalók is szerepeltek.

Az államügyészség adatai szerint a botrányban legsúlyosabban érintett két bank a liechtensteini LGT, továbbá annak vaduzi leánybankja volt. A szóban forgó 626 millió euró csaknem háromnegyedét azok fizették be, akik – élve a jogszabályok biztosította amnesztiával – önként bevallották az elkövetett adócsalást, még mielőtt azt rájuk bizonyították volna. Az ügyben ugyanakkor 596 eljárás indult, és ezek mintegy fele már lezárult. A legnagyobb hal, a német posta akkori, az adócsalás miatt lemondásra kényszerült vezetője, Klaus Zumwinkel volt, akit két év felfüggesztett börtönre és 1 millió eurós pénzbüntetésre ítéltek.

Az illetékes német adóhatóságok ugyanakkor arra számítanak, hogy a legutóbbi adócsalási botrányból származó bevételek a liechtensteininél jóval magasabbak lesznek, és meghaladják az 1 milliárd eurót. A botrány januárban robbant ki, amikor egy informátor 2,5 millió eurót kért az államtól azért a DVD-ért, amely 1500, svájci bankszámlát használó, állítólagos német adócsaló adatait tartalmazta. A leginkább érintett bank a svájci Credit Suisse.

Merkel kancellár utasítására a hatóságok megegyeztek az informátorral, és megvásárolták a DVD-t. Azóta több mint 10 ezren jelezték, hogy adócsalást követtek el, és készek befizetni az elmaradt összeget. Az önkéntesség miatt ugyanakkor a büntetést elkerülhetik. Értesülések szerint az informátor által felfedett 1500 adócsaló közül mintegy 1000 ellen már megindult az eljárás.

Hozzászólások