A horvát nyugdíjpénztárak jó befektetésnek tartják az INA-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A horvát nyugdíjpénztárak nem a kormánnyal együttműködve vásárolnak INA-részvényeket, a kormány és a pénztárak között semmilyen a vállalat átvételére vonatkozó megállapodás nincs - közölte Dinko Novoselec, az Allianz ZB igazgatótanácsának elnöke kedden.

Az egyetlen szempont, ami miatt az olajipari vállalat papírjait vesszük, az az, hogy jó befektetésnek tartjuk - tette hozzá. Novoselec elmondta, évek óta vásárolnak INA-részvényeket a zágrábi értéktőzsdén, kizárólag pénztártagjaink érdekében, befektetési lehetőségeinket saját belátásunk szerint mérlegelve járunk el, s a jövőben is ezt a gyakorlatot követjük.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nem tartja-e furcsának, hogy éppen a Mol kisrészvényeseknek szóló felvásárlási ajánlatának bejelentése után kezdtek el INA-papírokat vásárolni, az elnök azt válaszolta: "nem, állandóan vásárolunk. Ahogy a piac engedi".

A Mol december 14-én tette közzé nyilvános vételi ajánlatát az INA részvényeire, amelyekért 2800 kunát, december 2-i záró áránál 60 százalékkal magasabb összeget kínált. Az akkor újraindult, és minden korábbi forgalmi rekordot megdöntő kereskedés során már aznap 2830 kunás árfolyamra ugrott fel.

A horvát központi elszámolóház (SKDD) hétfőn közzétett adatai szerint az AZ kötelező nyugdíjpénztár 148 531 papírral az INA harmadik legnagyobb részvényese, 1,49 százalékos részesedéssel. A Raiffeisen 0,8, a PBZ Croatia Osiguranje és az Erste Plavi egyaránt 0,46 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik.

Kedd délután az INA papírjaival 3004,07 kunás áron kereskedtek a zágrábi tőzsdén, ami 2,05 százalékkal alacsonyabb az előző napi záró értéknél.

Hozzászólások