E-útdíj: kéréssel fordultak a kormányhoz a fuvarozók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fuvarozók arra kérik a kormányt, hogy az e-útdíjat csak egy hónapos tesztidőszak után indítsa be, ellenkező esetben akár áruellátási problémák is jöhetnek az országban – írja a csütörtöki Napi Gazdaság.

A magyarországi fuvarozói érdekképviseletek közösen kezdeményezték a két illetékes miniszternél, hogy az e-útdíj rendszerét ne indítsák el július 1-jén – mondta a Napi Gazdaságnak Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. A fuvarozók szerint legalább egy hónap tesztidőszak kellene, amíg teljesen elkészül a rendszer.

Eredetileg a kabinet is hasonló időtartammal kalkulált: egy februári kormányhatározat szerint a tesztüzem indításának határideje június 5. lett volna, amit július 1-jén követhet a teljes rendszer startja.

A Közúti Fuvarozók Nemzetközi Egyesülete (IRU) szintén halasztási kérelemmel fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vezetőjéhez, mondván: a rendszer technológiailag még nem kész az indulásra, és a külföldieknek sem volt módjuk a megfelelő felkészülésre.

A lap információi szerint szombaton ülésezhet a kormány, ahol felmerülhet a halasztási kérelmek ügye is, a végső szót Orbán Viktor miniszterelnök mondja ki. Az NFM a lap kérdésére azt közölte, hogy a szombati kormányülésen az eredeti szándékot megmásító döntés nem várható. Ha így lesz, a rendszert élesben kell tesztelniük a fuvarozóknak – írja a Napi Gazdaság.