A magyar dolgozók nagy részét túlhajtják, a kiégés fenyegeti őket

A magyar dolgozók nagy részét túlhajtják, a kiégés fenyegeti őket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kiégésben szenvedő embernek először elég egy hétvége a feltöltődésre, később már a hosszabb szabadság sem. Egy felmérés szerint a munkavállalók 86 százaléka kisebb-nagyobb mértékben ki van égve, írja a napi.hu.

Ha ön ezt a cikket kényelmesen olvasgatja, és bár néha előfordul, hogy határidős munkája van, de azért nagy általánosságban nem kell lóhalálában dolgoznia, igazán nem panaszkodhat – legalábbis ahhoz a dolgozói tömeghez képest, akiket túlhajtanak, és vagy kiégtek már, vagy közel vannak hozzá.

Az aktív magyar munkavállalók 86 százaléka kisebb vagy nagyobb mértékben ki van égve – derült ki a Selfmapping HR teszt legújabb kutatásából.

A dolgozók 39 százalékának enyhe, illetve kezdeti kiégéses tünetei vannak, amelyek még könnyen visszafordíthatóak. További 37 százalékuknál már közepes szintű a kiégés, azaz egyre többször vagy akár tartósan vannak jelen a tünetek, de ezek még csak középsúlyosak. A munkavállalók 10 százaléka van a rizikózónában, ahol már erősen érzékelhető a teljesítmény visszaesése, a kapcsolatok romlása, és többen felmondást fontolgatnak.

A 14 százaléknyi szerencsés jól van, nincs nyoma a kiégésnek náluk. Legalábbis ez jött ki a cég HR-tesztjéből, amelyet csaknem ezren töltöttek ki. (Főként kkv-k és multinacionális cégek dolgozóit kérdezte a cég.)

A kiégés tartós stressz következtében létrejövő fizikai, érzelmi és mentális kimerülés, amely beavatkozás nélkül folyamatosan súlyosbodik. A munkavállalók nagy részének fogalma sincs arról, hogy ki van égve, pedig a tünetek könnyen észrevehetőek – véli Marik Ágnes, a Selfmapping szakmai vezetője, akit a napi.hu idéz. Ennek jele a türelmetlenség, ingerültség, rugalmatlanság, az emberi kapcsolatok romlása. A kiégésben szenvedő ember egyre közönyösebb a munkájával és másokkal, valamint önmagával szemben, és egyre kevésbé képes kipihenni magát. Először elég a hétvége a feltöltődésre, aztán már csak egy hosszabb szabadság, végül már az sem. A felmondás oka gyakran az ebből a helyzetből való menekülés, enélkül ugyanis bekövetkezhet a végállapot, az vitális kimerülés. Ilyenkor a munkavállaló olyan, mint akinek élni sincs ereje.