Nem teljesült Orbán álma, bóvliban maradtunk

Nem teljesült Orbán álma, bóvliban maradtunk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már 5 éve ülünk a befektetésre nem ajánlott, nem éppen díszes társaságban, és a leminősítésekre még mindig nem következtek a várt felminősítések. Ma sem, a Fitch Ratings minden ellenkező jelzés ellenére bóvliban hagyta az adósbesorolásunkat.

Megerősítette Magyarország eddigi BB+-os besorolását a Fitch Ratings hitelminősítő és egyben meghagyta a kilátásokra vonatkozó pozitív minősítést - olvasható a hitelminősítő honlapján. A BB+ szintű devizaadós osztályzat a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmarad, a pozitív kilátás pedig a felminősítés valószínűségét jelzi.

Orbán ígérete

Már öt éve várjuk, hogy teljesüljön a miniszterelnök ígérete, mely szerint a leminősítéseket felminősítések fogják követni. Ezt Orbán Viktor 2010 decemberében mondta, amikor az ország elindult a befektetésre ajánlott kategória alljára, majd a nem szokványos magyar gazdaságpolitikának köszönhetően a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában landolt 2011-2012-ben.

Orbán Viktor februárban megállapodott Andreas Treichllel és az EBRD-vel, hogy csökkenti a bankadót, és a kormány nem sújtja további terhekkel a szektort.
©

A miniszterelnök még egy ideig mondogatta a szlogent, de a felminősítések nem jöttek. Nem csoda, hogy fideszes berkekben már jó ideje hallani, hogy úgy kellene a felminősítés, mint egy falat kenyér. Varga Mihály is azt nyilatkozta nyáron, hogy ez már igazán kijárna Magyarországnak. Aztán eljött a szeptember, és nagyon várták a Moody’s felminősítését, de csak felminősítésre utaló pozitív kilátást tett a bóvli sáv tetején beragadt (Ba1) adósosztályzatunkhoz.

Pénteken ismét eljött az alkalom, ugyanis november 20-ra harangozták be, hogy a Fitch Ratings jelentést tesz a magyar adósbesorolás hogylétéről. Varga Mihály megint rákészült, és ismét lenyilatkozta, hogy jó okunk van bízni a felminősítésben. A hitelminősítő november elején nyilvánosan is közölte, hogy van esély a felminősítésre. Ez mégsem következett be.

Összezördültek a bankokkal

A hitelminősítő jelentésének közzététele előtt rossz hírt kaphatott Varga, mert az M1 műsorában pénteken délelőtt azt mondta, nem számít felminősítésre. A miniszter ezt azzal indokolta, hogy a Fitch minősítése eleve pozitív kilátású, így érdemi változásra most nem lehet számítani (a pozitív kilátásnak általában éppen az az üzenete, hogy felminősítést valószínűsít, persze ennek nincs határideje).

A Fitch régóta üzengeti a kormánynak, hogy azzal húzhatná ki az országot a bóvliból, ha csökkenne a bankadó és barátságosabb környezetet alakítana ki a cégeknek. Emiatt a lehető legrosszabb pillanatban jött, hogy november elején összekülönbözött az Erste-vezérrel és a bankokkal. Kiderült ugyanis, hogy csak olyan mértékben csökkentenék a bankadót az egyes bankoknak, amilyen mértékben növelik a hitelezésüket.

Pedig ilyen feltételekről nem volt szó, amikor a kormány beígérte az adócsökkentést az Erstével és az Európai Beruházási és Újjáépítési Bankkal (EBRD) kötött februári megállapodásban, amit mindenki a bankokkal való kiegyezésként értékelt. A bankoknak azzal is komoly problémájuk volt, hogy a Quaestor-kötvényesek 200 milliárdos kártalanítását is nekik kellett volna állniuk, pedig semmi közük nem volt a történethez.

Aztán a kormánynak is leeshetett, hogy nem lesz felminősítés, ha megszegi a megállapodást, és sietve megüzente a Fitchnek, csökkeni fog a bankadó. Az Alkotmánybíróság pedig éppen a héten döntött a bankok másik sérelméről, és elkaszálta a kártalanítást előíró törvény vonatkozó rendelkezéseit).

Rossz társaságba keveredtünk

Az teljesen érthető, hogy a miniszterelnök és a kormánypárt nagyon szeretné, hogy levegyék rólunk a bóvli címkét. Nézzék csak micsoda társaságban vagyunk a Fitchnél már évek óta! A befektetésre nem ajánlott sáv tetején és környékén érdemes szétnézni:

A Fitchnél a hosszú távú fizetőképességünk alapján ugyanolyan megbízható országok vagyunk, mint Macedónia, Costa Rica vagy Portugália, és kevésbé megbízhatóak, mint Azerbajdzsán, Bulgária, Románia, Oroszország vagy éppen Namíbia. A közép-európai országok, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, de a balti országok is hozzánk képest sokkal megbízhatóbb adósok.

A másik, amire ácsingózhat a kormány, hogy a Fitch felminősítése után valóban eljöhetne a felminősítések sorozata, ugyanis a másik két hitelminősítő is nagy valószínűséggel követné.

Jelenleg mindhárom hitelminősítőnél egy szinten vagyunk, egy fokozattal a befektetésre ajánlott sáv alatt. Márciusban az S&P-től már kaptunk egy felminősítést, addig az volt a legrosszabb osztályzatunk, kettővel a befektetésre ajánlott sáv alatt. A Fitch is javított idén,  májusban pozitív kilátást tett az adósosztályzatunk mellé.

A felminősítés nyilvánvaló hozadéka az lenne, hogy ha már két hitelminősítőnél kikerülnénk a bóvliból, visszatérhetnének a magyar adósságpiacra azok az intézményi befektetők is, amelyeknek a szabályzata csak befektetési ajánlású szuverén papírok vásárlását engedélyezi.