Milliárdokat hagyunk ott az államnak

Milliárdokat hagyunk ott az államnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Évek óta csak a 4,5 millió adózó fele ajánlja fel személyi jövedelemadójának egy százalékát valamilyen civil szervezetnek és egyháznak. Az szja 1+1 százalékáról idén is csakúgy, mint az elmúlt években május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül.

Aki személyijövedelemadó-bevallást nyújt be az adóhivatalnak, egyúttal rendelkezhet arról, hogy adójának 1+1 százalékával támogat civil szervezetet, egyházat, illetve a Nemzeti Tehetség Programot.

A költségvetés szja-bevétele évente nagyjából 1600 milliárd forint, így az adózónként alacsony összegű 1 százalékok összesen tízmilliárdokra rúgnak. A pénz, amit felajánlunk, leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja. De általában csak az adózók fele él a lehetőséggel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint azok, akik már benyújtották a bevallásukat vagy munkáltatójuknál X jelet tettek és a NAV-ot bízták meg a bevallás elkészítésével, de még egyetlen szervezetet sem jelöltek meg kedvezményezettként, nem maradtak le semmiről. Ugyanis az 1+1 százalékról rendelkezni a bevallástól függetlenül lehet és lehetett eddig is egészen május 20-ig.

Az új lehetőség a bevallási nyilatkozat az szja-bevallás egyik módja. Ha valaki a munkáltató igazolásán X-et ír a megfelelő rovatba, azaz ezáltal megbízza a NAV-ot a bevallás elkészítésével az egyben le is tudja az adóbevallási teendőit. Az 1+1 százalékos rendelkezés nem adóbevallási teendő, és a felajánlás csak egy lehetőség, az emberek saját belátásuk szerint dönthetnek, hogy adójuk 1+1 százalékával szeretnének-e jótékonykodni.

A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, annak adószáma, illetve technikai száma is megtalálható. Felajánlásokat kizárólag a listán szereplők kaphatnak, vagyis azok a szervezetek, amelyek szeptemberig regisztráltak a NAV-nál és megfelelnek a támogatás feltételeinek.

Hozzászólások