Orbán felad egy állami monopóliumot

Orbán felad egy állami monopóliumot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átalakítják a szociális gyereküdültetést, az eddig monopolhelyzetben lévő Nemzeti Üdülési Alapítvány mellé (helyére?) belép még egy szervezet, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány névvel – derül ki a Balog Zoltán emberminiszter által jegyzett, az Erzsébet-programot érintő egyes törvényekhez beadott módosító javaslatból.

Alig tette taccsra az Európai Bíróság a kormány Erzsébet- és SZÉP-kártya programját, máris itt az első válaszlépés a kormány részéről: "új" szervezetet vonna be a szociális gyereküdültetésbe. Balog Zoltán emberminiszternek az Erzsébet-programot érintő egyes törvényekhez beadott módosító javaslata szerint az Erzsébet-programban a gyermek- és ifjúsági programok, ezen belül különösen és nevesítetten a gyermek- és ifjúsági táborok szervezése a módosítás hatálybalépését követően a 2013 tavaszán alapított Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány feladatává válik. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak a szociális üdültetés keretében a nyugdíjasoknak, fogyatékossággal élőknek, vagy épp nagycsaládosoknak szóló programok megvalósítása marad.

Ezzel az Erzsébet-program és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány közötti kapcsolat kizárólagossága megszűnik, annak érdekében, hogy helyét részben egy, a közhasznú tevékenységét az elmúlt évek során kifejezetten a Kárpát-medencei gyermekek üdültetése területén kifejtő alapítványnak adja át.

A belépő alapítvány működtetője az Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Zrt., amelynek tulajdonosa a szociális gyermeküdültetésből most kigolyózandó Nemzeti Üdülési Alapítvány. Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány ugyanakkor kizárólag ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendőkkel kapcsolatos feladatokat lát el a központi költségvetésből az Erzsébet-program megvalósításához biztosított támogatás felhasználásával.

A javaslat szerint az "új" alapítványnak adná az alapvetően gyermektáborként működtetett zánkai és a fonyódi ingatlanokat, ideértve a zánkai ifjúsági központot is.

Hozzászólások