Újabb léket kapott Matolcsyék titkolózása

Újabb léket kapott Matolcsyék titkolózása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Kúria: ki kell adni az MNB-alapítvány pályázatainak adatait. A bíró azzal indokolta a döntést, hogy minden közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.

A Kúria szerdai döntésének értelmében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) köteles kiadni pályázatainak adatait. A felperes Csabai Károly, a Világgazdaság újságírója volt, a lap tudósítása szerint az ítélet vonatkozik az MNB által alapított másik két alapítványra, a Domus Scientiae-re és a Domus Concordiae-re is. (Csabai másodfokon december 8-án nyert pert, utána két nappal kérte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) fellépését az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottsága (MTA KB) a jegybanki alapítványok ellentmondásosnak nevezett tevékenysége miatt. AZ MTA fellépéséről azóta sincs hír, viszont az MNB kikérte magának az MTA KB állásfoglalását, amely miatt jogi lépéseket is kilátásba helyezett.)

A Kúria szerint a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni, illetve a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.

Ez a mostani döntés azért is fontos, mert az Alkotmánybíróság holnap hozhat ítéletet az MNB-s alapítványok és cégek pénzmanővereinek elrejtését lehetővé tevő törvényről. Mint ismert, korábban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy az MNB alapítványaihoz kerülő pénz elveszíti közpénz jellegét. "Az alapítványi pénz alapítványi pénz", nincs más státusa, tehát a pénz addig közpénz, amíg az alapító nem tette be az alapítványba, magyarázta zavarosan Kósa.

A bíró a mostani ítélet ismertetésekor kiemelte: a Kúria ezzel helybenhagyta a másodfokon hozott jogerős ítéletet, ami kimondta, hogy az alapítványok közfeladatot látnak el közpénzből; a közérdekű célokra juttatott vagyon közpénz, amely az alapítványhoz rendeléssel nem veszíti el közpénz jellegét.

A Kúria döntése ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Hozzászólások