szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszületett a Brexit megállapodástervezete, de az ujjongás elmaradt; spekulációval vádolja Varga Mihály az utolsó pillanatban lakástakarékra szerződőket; megszűnik a Music FM és a Sláger FM is. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Minden kérdésben megállapodtak az uniós és a brit tárgyalópartnerek, így most úgy néz ki, semmi nem lesz a teljes szakításból. Azért, hogy az ír-északír határ átjárható maradjon, az Egyesült Királyság a vámunióban marad, hacsak a következő két évben nem találnak ki valami jobbat. Arról pedig valamikor 2019 közepén határoznának, hogy meghosszabbítják-e 2020 után is az átmeneti időszakot, vagy új kereskedelmi megállapodásról tárgyalnának.

Már ha Theresa May meg tudja győzni a saját párttársait arról, hogy ez jó lesz. Nincs könnyű dolga: a kormány tagjai sorra távoznak, lemondott a Brexit-ügyi miniszter is. A konzervatív párt keményvonalasai mellett a kormányt kívülről támogató északír DUP sem fogadja el az egyezséget, May pedig azzal érvel, hogy jobb megoldás egyelőre nem látszik – elemző legyen a talpán, aki megmondja, ebből mi lesz.

Addig is összegyűjtöttük, mi várhat az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokra. A szigetország cégei aggódnak: a vállalatok majdnem fele arról számolt be, hogy a külföldi munkavállalóik bizonytalannak érzik a helyzetüket. Igaz, a budapesti brit nagykövet szerint stabil a kint dolgozó magyarok helyzete.

©

Ritka súlyos vádakkal illette Varga Mihály azokat, akik az utolsó pillanatban kötöttek lakástakarék-szerződést. A pénzügyminiszter szerint az állami támogatás eltörlése előtt „az utolsó 48 órában tömeges volt a szerződéskötés. Ebből is látszik, hogy sok esetben nem lakáscélú, hanem spekulatív volt az igénybevétel, hozamvadász szempontok érvényesültek”. Arról ugyan semmit nem mondott, hogy mire alapozza ezt a kijelentést, az MNB már vizsgálja, hogy volt-e trükközés.

A jegybank eközben arra is figyelmeztetett: nagy baj lehet még a budapesti lakáspiacon, egyre nagyobbak a kockázatok, a lakások árai ugyanis már magasabbak, mint amit a gazdaság helyzete indokolna. Az is eldőlt, hogy nem lesz népszavazás a lakástakarékok állami támogatásáról, az NVB nem hitelesítette a kérdéseket.

Megszűnik a Music FM és a Sláger FM, miután az NMHH Médiatanácsa úgy döntött, hogy a hamarosan lejáró hétéves műsorszolgáltatási engedélyeket nem hosszabbítja meg. A júliustól szeptemberig tartó időszakban ez a kettő volt az ország negyedik, illetve ötödik leghallgatottabb rádiója.

Az NMHH azzal indokolta a döntését: a Sláger FM-en „többször is súlyosan megsértették a gyermekek kiemelt védelmére vonatkozó törvényi rendelkezéseket”, a Music FM pedig több alkalommal is súlyosan vétett a gyerekek védelmére vonatkozó szabályok ellen, adatszolgáltatási kötelezettségét több ízben megsértette, és médiaszolgáltatási díjjal is tartozott még.

A hét képe: Kínában megnyitják a világ első lefelé épült luxusszállodáját.

©

A 90 éves Szabó György, ismertebb nevén a bükki füvesember, Gyuri bácsi családi vállalkozásának még a kínai egészségügyi miniszter is a csodájára járt. Eredetileg könyvkereskedőként dolgozott, majd az élelmiszer-kereskedelemből ment nyugdíjba, de egy év után unatkozni kezdett, így elkezdett a piacon árulni, az 1990-es évek végén pedig családi vállalkozásban kezdett gyógyteákat forgalmazni.

Innen jutott el a vállalkozás oda, hogy most már több mint hatvanféle gyógyteát árulnak egy webshopban és három mintaboltban, Budapesten, Miskolcon és Bükkszentkereszten. A kft. soha nem volt veszteséges, kölcsönük, tartozásuk nincs. Azt azért a füvesember is hozzátette:„ a mentőautóban sem kamillatea van, és az operációhoz sem citromfüvet használnak altatónak, mindennek megvan a maga helye”.

Szabó György
©

Az Aldi kóstolóakadémiáját látogattuk meg Biatorbágyon. Virsliket, chipseket, kávét, csokit, mustárt és tejfölt is kóstolhattunk, a fő tapasztalat pedig az volt: óriási különbség lehet a látszólag teljesen egyforma, és az árban sem különösen eltérő termékek között.

Hasonló kóstolás mindennapos az áruházláncnál. Az 1800 állandó és öt-hatezer szezonális termék jelentős része ugyanis nem az osztrák anyavállalat, a Hofer beszerzéséből származik, hanem itt tárgyalnak a beszállítókkal. Ahhoz, hogy valami a polcra kerüljön, nem elég, hogy a kóstoláson elnyerje a munkatársak tetszését. A gyártónak vagy a termelőnek biztosítania kell, hogy tud legalább annyit szállítani, amennyivel a 137 üzletet el lehet látni, a minőségbiztosítási előírásokat is teljesítenie kell, és természetesen az átvételi árban is meg kell egyezniük a feleknek.

Hogyan lehet magántulajdonból egyetlen tollvonással államit csinálni? Ennek jártunk utána Sopronban, ahol a Fertő tavi cölöpházak tulajdonosai egy korábbi cikkünkből tudták meg, hogy a kormány több tízmilliárdos beruházása az ő területüket is érinti.

Egy tavalyi tűzeset után a városvezetés megtiltotta, hogy a leégett cölöpházakat újjáépítsék. A cölöpépítmények sokat érnek, csakhogy most nem lehet építkezni rájuk. A tulajdonosok attól félnek: az állam hamar átveheti, ami most még az övék, kiárusítva a körzetet a Modern Városok Programon keresztül.

Felmondott az orosházi kórház sürgősségi osztályának főorvosa, vele együtt a főnővér is, elegük lett ugyanis a ki nem fizetett pluszmunkákból. Állítólag még többen követhetik őket. „Egy gyűlésen felállt a gazdasági igazgató, és azt mondta, hogy az intézmény jól áll, mert nincsenek hatvan napon túli kötelezettségei, erre a teremben ülők felhördültek, mivel a jelenlévők közül sokaknak már legalább négy hónapja egy fillért nem utalt a kórház” – mesélte egy dolgozó.

A főigazgató szerint zavartalan a betegellátás. A cél az, hogy a megüresedő álláshelyeket minél előbb betöltsék – válaszolta kérdésünkre.

Orosházi kórház
©

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!