Uzsorásnak nézték a szeretetszolgálat mentorait

Uzsorásnak nézték a szeretetszolgálat mentorait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több mint kétezer bedőlt lakáshiteles család az állami bérletet sem tudta fizetni, hozzájuk a Nemzeti Eszközkezelő a Máltai és a Református Szeretetszolgálat mentorait küldte segíteni. Családonként 160 ezer forint kellett ahhoz, hogy 90 százalékuk sorsát rendbe hozzák.

Üdítő kivétel a NER legszegényebb vagy ideiglenesen nehéz helyzetbe jutott magyarok megsegítését elhanyagoló rendszerében a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. felállítása, mely bedőlt lakáshiteles ingatlanokat vásárolt fel és adott ki kedvezményes bérletbe a volt tulajdonosoknak, sok ezer családot mentve így meg az utcára kerüléstől.

A program részben lezárult, bekerülni nem lehet, a bérlőknek pedig dönteni kell, hogy megvásárolják egy összegben, kedvezményes áron vagy részletfizetéssel az ingatlant, esetleg bérlők maradnak-e az eddigi feltételekkel.

A programban fontos szerepe jutott a Máltai és a Református Szeretetszolgálat mentorainak, őket küldték ki ugyanis azokhoz a bérlőkhöz segíteni, akik nagy bérletidíj-tartozást halmoztak fel – 2016 óta összesen 2231 háztartásban jártak, egy családra 160 ezer forintnyi segítési költség jutott.

Felvethető, hogy a pénzt oda is adhatták volna a családoknak, ez azonban nem lett volna igazságos a rendszeresen fizető bérlőkkel szemben.

A mentorok helyzete nehéz, a súlyos anyagi gondokkal küzdő családok először gyakran uzsorásnak hiszik őket, de végül kevés olyan adós akadt, aki megtagadta az együttműködést.

További részleteket a programról az e heti HVG-ben olvashat.