Menekülnek a német cégek Kínából

Menekülnek a német cégek Kínából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gazdasági növekedés lassulása és az USA és Kína közti kereskedelmi viták miatt megroppant a német vállalatok Kínába vetett hite: az ázsiai országban tevékenykedő német cégek többsége kedvezőtlennek tartja a kínai gazdaság kilátásait.

A Kínában jelenlévő német vállalatok negyede tervezi azt, hogy részlegesen, vagy teljesen kivonul az országból – írta a DW német hírportál a Kínai Német Kereskedelmi Kamara elemzésére hivatkozva. A szervezet szokásos éves felmérésében most 526 céget kérdezett meg, és a válaszolók 23 százaléka jelezte, hogy már megkezdte vagy tervezi a kivonulást. A felmérés szerint a német cégek más, a kínainál olcsóbb munkaerőt ajánló ázsiai országba helyezik át tevékenységüket.

A kínai munkaerőköltségek már évek óta emelkednek, részben azért, mert az ázsiai ország a késztermék-exportra alapozott gazdaságot igyekszik úgy átalakítani, hogy a szolgáltatások játsszák a főszerepet.

A növekvő költségek mellett a kedvezőtlennek ítélt gazdasági kilátások miatt is fontolgatják a németek a távozást, a válaszolók 83 százaléka mondta azt, hogy közvetve, vagy közvetlenül érintette a céget az amerikai-kínai kereskedelmi háború. A német cégek arról is panaszkodnak, hogy a szabályozási környezet nagyon lassan változik, s a külföldi vállalatok általában jelentős hátrányban vannak hazai vetélytársaikhoz képest. Az viszont reményre ad okot – írta a DW –, hogy valószínűleg 2020-ban elfogadják az EU-kínai beruházási egyezményt, s ennek köszönhetően javulnak majd az EU-s vállalatok esélyei.

Hozzászólások