Túl sok készpénzt tartanak maguknál a magyarok

Túl sok készpénzt tartanak maguknál a magyarok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fehéredik a magyar gazdaság, de a túl sok készpénzhasználat problémákat okoz.

A hófehér gazdaság felé – ezzel a bátor címmel tartott online konferenciát a Nézőpont Intézet. Mráz Ágoston Sámuel, az intézet vezetője arról számolt be: egy felmérésük szerint az elmúlt öt évben a régiónk országai közül nálunk nőtt a legnagyobbat azoknak az aránya, akik szerint fehéredett a gazdaság. Nincs ebben nagy meglepetés, tény, hogy az online kasszáknak köszönhetően az elmúlt években nehezebb lett trükközni.

A válaszadók 38 százaléka mondta azt, hogy van ismerőse, aki zsebbe kap fizetést, ez a régiónk jobb számai közé tartozik, és csökkenő tendenciát jelez. A legnagyobb problémának az tűnik egyelőre, hogy túl sok készpénzt használnak az emberek, ez pedig erősítheti a szürkegazdaságot.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a magyarországi forgalomban lévő készpénz mennyisége augusztus végére átlépte a 7 ezer milliárd forintos határt. Ebben a szürkegazdaság mellett a kormánynak is van szerepe, a tranzakciós illeték és a havi két ingyenes készpénzfelvétel is segíti, hogy sok készpénz tartsanak maguknál az emberek.

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár arról beszélt: a gazdaság fehéredése a GDP 1,5–2 százalékának megfelelő többletbevételt eredményezett. Szerinte kevés tér van már a további fehéredésre, de az, hogy hamarosan szinte minden pénzmozgást látni fog a NAV, még ad lehetőségeket. A kormánynak az is célja, hogy visszaszorítsa a készpénzhasználatot, az adóügyeket pedig sokkal könnyebb lehessen online intézni – mondta el.

Hozzászólások