A 7 legújabb trend a kertben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

1.


1. Kerti bútor alumíniumból, rönkfából, kvarcból
Jelenleg a legnagyobb divat a fonott, vagyis a wicker kerti bútor. Az egyedülálló, polietilén alapú, szintetikus fonálból készült bútor különleges tulajdonságokkal bír. Víz, UV, időjárás-álló, rendkívül hajlékony és rugalmas. Gyakorlatilag nem igényel karbantartást, tisztítása szappannal és vízzel megoldható, ideális anyag a kültéri használatra. A szálakat kézzel fonják a hegesztett alumínium váz köré, melyet porfestéssel tesznek korróziómentessé. A végeredmény egy könnyű, rendkívül modern bútor, mely bármilyen időjárásnak ellenáll.
Ha valaki nem idegenkedik a fém tapintásától, masszív, kényelmes, de mégis könnyű anyagra vágyik, az alumínium bútorok új generációjában találhat elképzelése szerinti formát. Az öntött alumínium bútor hosszú élettartamú, időjárásálló, karbantartást gyakorlatilag nem igényel.
Rendkívül elegáns a rozsdamentes acéllal kombinált kerti bútor is, de aki kedveli a robosztus méreteket, rusztikus formákat, az rönkfából készült kerti garnitúrát is választhat. Előnyük, hogy strapabírók és igen stabilak. Készülhet belőle pad, szék, asztal, hinta, hintaágy.
A batyline anyagok szintén erősek, eltéphetetlenek, anyaguk poliészter és PVC. A szövés technikája miatt rendkívül jól tartják a formájukat. Ellenállnak az UV sugaraknak, nagyon hosszú ideig megőrzik eredeti színüket. Az anyag szintetikus jellege és a penész elleni kezelés ideálissá teszi kültéri használatra. Gyorsan szárad, így medencék és szaunák mellé különösen ajánlható.
A létező egyik legelegánsabb modern kerti bútor anyag a kvarc. A kvarcnak egyedülálló jellemzői vannak: például karcálló, vízálló, könnyű a tisztítása és könnyebb, mint a kő asztallap. Nem porózus, a nedvesség nem hatolhat be az anyagba, így felesleges a viasz vagy egyéb kezelés.
 
2. A terasz, a kerti út, a medence környékének burkolása
A hagyományos kő helyett választható más anyag is a kültéri teraszok burkolására. Az ázsiai bangkirai kemény, tartós faanyag, a gomba-, illetve rovartámadásokkal szemben rendkívül ellenálló, az időjárás viszontagságait jól viseli. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően elsősorban a külső építésben alkalmazzák, amivel nem csak a teraszt, de a kerti utakat, hidakat, vagy a medence körüli területet is elegánssá lehet varázsolni.
A kültéri teraszburkolatok, stégek, pergolák készítésénél a garapa fa is szóba jöhet.
 
3. Szökőkutak, csobogók
A szökőkutak speciális medencék, melyek tervezésénél a fő hangsúlyt a funkció maradéktalan betöltése kapja. Egy szökőkút ideális esetben a víz és a művészet különös házassága, amely esztétikai és vizuális élményt nyújt egyszerre. Tervezése során nem csak esztétikai, hangulati szempontok érvényesülnek, hanem a víz biológiai egyensúlyának biztosítására is gondolni kell. A megfelelő szűrő, forgató valamint fertőtlenítő berendezéseket úgy kell összehangolni, hogy azok különösebb felügyelet nélkül, a karbantartási cikluson belül önállóan, meghibásodás nélkül működjenek. A kívánt vízképek kialakítását hagyományosan csapokkal állítják be. Az úgynevezett dinamikus vízképek processzoros vezérlésű mágnes szelepek segítségével valósíthatók meg. A csendesen csordogáló, vagy vízesés-szerű szökőkutak nyugalmat sugároznak, de kialakítható olyan kerti csobogót is, amelynek vizét dézsa vezeti el.
 
4. Fürdőtó
©

A fürdőtó nagy divat külföldön, de már nálunk sem ismeretlen: tulajdonképpen egy úszómedence és egy dísztó ötvözete. Egy kisebb-nagyobb úszómedence méretű területet szabálytalan alakzatban körbevesznek kerti tóval, így egy egységes természetes vízfelületet láthatunk. Az ilyen fürdőtó vegyszermentes, természetesen öntisztuló, de csak annak ajánlható, aki nem rémül meg, ha néha szembe úszik vele egy-egy béka, vagy kisebb hal.
A fürdőtavak egyedi tervek alapján, a terület adottságai és a megrendelő igényei alapján készülnek. Jóval drágább, mint a hagyományos kerti tó, egy átlagos, 150 négyzetméteres fürdőtó 4-5 millió forintba kerül.
 
5. Grillezés

A nyári esték egyik leghangulatosabb programja a kerti grillezés. Persze a modern kerti sütés már nem a hagyományos tűz körüli nyársalás, hanem egy grillsütőn való sütés-főzés. Számtalan méretű, anyagú grillsütő közül manapság a terméskőből, vagy az azt utánzó anyagból épített sütöde a leginkább kedvelt. Szerencsés esetben az épített grill anyaga harmonizál az épülettel és a kert többi berendezésével.

6. Pálmafa a kertben

Nem csak a kert berendezései, de az ott található növények is képviselhetik a modern szemléletet. Míg 10-15 éve a hazánktól tájidegen örökzöldek taroltak, addig a mai igényes, modern kertből nem hiányozhatnak az éghajlatnak megfelelő lombhullató cserjék és fák, amelyek egész évben, évszakonként más-más képét adják a természetnek. Vannak azonban vállalkozó kedvű kerttulajdonosok, akik pálmafával kísérleteznek. Nem árt tudni, hogy a természetben nálunk meg nem található pálma csak addig érzi jól magát kertünkben, amíg az utóbbi években tapasztalt enyhe tél járja, de a helytelen téliesítés is könnyen kipusztíthatja ezt a fantasztikus növényt.
 
7. Esőérzékelő a háztetőn

Ha szép kertet akarunk, öntözni, öntözni, és öntözni kell. Ma már egyáltalán nem számít újdonságnak a földbe ásott öntözőrendszer, ez nem spórolható ki a kerttervezéskor. A szórófejek, és rotoros öntözőfejek mást-mást tudnak, a telepített növényzettől, egyéb adottságoktól függ, hogy melyiket ajánlja majd a kertépítő. Az öntözőrendszerhez csatlakoztatott vezérlő lehetővé teszi, hogy növényeink a nyaralás során se pusztuljanak ki.
Ismert már az esőérzékelő, amely igen fontos eszköz az időjárás megfigyelésére. Ennek telepítésével nyugodtak lehetünk, mert megakadályozza a túlöntözést, nyomon követi a természetes csapadék alakulását.
 
homa