Profi tippek kerti tóhoz! Romantika már 100-200 ezer Ft-tól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A kerti tó gondozása rendszeres elfoglaltságot ad a tulajdonosoknak, így...


A kerti tó gondozása rendszeres elfoglaltságot ad a tulajdonosoknak, így tóépítésbe csak azok fogjanak bele, akik az időigényes munkát hosszú távon vállalni tudják, vagy a feladattal megbíznak valakit. Ezt azért lényeges hangsúlyozni, mert az elhanyagolt kerti tó látványában, de főleg illatában nemcsak a tulajdonosok, hanem a környéken élők is osztoznak; nem érdemes kivívni a szomszéd haragját.

Tóépítéshez az ősz és a tavasz, kora nyár egyaránt ideális időszak. Az őszi telepítés előnye, hogy a beültetett növények gyökérzete tavaszra megerősödik, így kora nyárra már teljes szépségében mutatkozik meg a tó. A tavaszi, kora nyári tóépítés esztétikai „eredményére” ellenben a következő évig várni kell.

Hová tegyük a tavat?


Hogy megfelelőek lesznek-e a tó életfeltételei, az már a tómeder helyének kijelölésekor és méretezésekor eldől, s természetesen a kivitelezés minősége is sokat nyom a latba - mondja Varga György, egy pákozdi székhelyű tóépítő cég ügyvezetője.
Előírás, hogy a tó a kerítés között minimum 3 méteres távolságnak kell maradnia. Fontos, hogy a tó egyik oldala könnyen megközelíthető legyen, célszerű legalább 5 méteres munkaterületet szabadon hagyni. Tó csatorna-, víz-, és elektromos hálózat fölé nem telepíthető. A tó mellett - az uralkodó széliránnyal ellentétes oldalon - kaviccsal feltöltött, növényekkel beültetett mocsári zónát kell kialakítani. 


Kis tó, nagyobb gond


Minél kisebb egy tó, annál problémásabb a fenntartása. A kisebb víztömeg könnyen felmelegszik, a víz oxigéntartalma pedig hamar lecsökkenhet. Az alacsony oxigénszintű tavakban a baktériumok nem tudják lebontani az iszapot: a vízi növényeket „megfojtják” a lebegő és fonalas algák, a gyönyörű tavirózsák helyett vattaszerű algacsomók úszkálnak a felszínen. Legkézenfekvőbb megoldásként ilyenkor sokan a vegyszerezést választják, tovább rontva a tó életfeltételeit.

Mekkorát, mennyiért?

Varga György hangsúlyozza: ideális kerti tóról akkor beszélhetünk, ha megközelíti a természetes tavak ismérveit. A szakember szerint tévhit, hogy minél nagyobb egy tó, annál többe kerül. Varga György szerint a kis tavak - az említett tényezők miatt - lényegesen drágábbak; legalább 15 négyzetméteres (5x3 méteres), minimum 80 centi mély tóban érdemes gondolkodni, de az ideális vízmélység inkább 1-2 méter. Egy 15 négyzetméteres tó kivitelezése „alapban” 100-200 ezer forintból megoldható.


[[ Oldaltörés: Milyen fóliát vegyünk alá? ]]Olcsó fólia ritkán jó


Szakszerű megoldás a fóliázás, amikor a tómedret egyedi formálással alakítják ki. A medret geotextíliával - többnyire homokkal - bélelik ki, s erre kerül a fólia. A kedvező áron beszerezhető fóliák kevésbé állják az időjárási viszontagságokat, pár év alatt tönkremennek, véli a szakértő. A professzionális fóliák ugyan drágábbak, de ezekre átlagosan 20 éves garanciát adnak a gyártók.Mitől jó a vízminőség?


A tóépítés sarkalatos pontja a növénytelepítés, ugyanis megfelelő növényzet nélkül nem alakulnak ki a tóban a kiegyensúlyozott életfeltételek. Mélyvízi, közép vízmélységű és sekélyvízi növényfajták telepítése szükséges. Ha ezek közül bármelyiket is elhagyja az építtető, azt a tó megsínyli. A mélyvízi növények különösen fontosak, mivel ezek oxigént termelnek.

Hal a vízben

Halat csak azoknak érdemes telepíteniük, akik vállalni tudják az ezzel kapcsolatos teendőket; a rendszeres etetést és a halürülék eltávolítását. Általában aranyhalakat, koikat, keresztezett ivadékokat telepítenek a tavakba; 15-20 köbméteres tó esetében az ajánlott minimális egyedszám 50-100. S a szaporulat miatt máris újabb feladat vár a tulajdonosokra; a „felesleges” halak áttelepítéséről is gondoskodni kell.

Hozzászólások