szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Majsai Tamás református teológus, egyháztörténész 57 fedőnévből álló egyházi „ügynöklistát” tett közzé a hetilapban. A lajstromban szereplők többsége lelkész, protestánsokat éppúgy találunk köztük, mint katolikusokat.

„A rendszerváltás óta eltelt időben az ország egyházi közösségei közül – néhány kisegyháztól (és egy-két partikuláris nagyegyházi kezdeményező egyértelműen elutasított ötletétől) eltekintve – egyik sem volt hajlandó arra, hogy ezt az eminens egzisztenciális és erkölcsi kérdést (is) jelentő ügyet fontosabbnak tekintse, mint az égbe emelkedett szekerének megtalálására indított űrexpedíciót – fogalmaz Majsai Tamás a Magyar Narancsban.

A teológus-tanár élesen bírálja Veres András katolikus püspökkari titkárt, aki nyilatkozataiban az egyház belügyének tekinti a papok beszervezését és hálózati tevékenységét. Majsai az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (korábban: Történeti Hivatalban) kutatott, elsősorban protestáns egyházak és az állambiztonság viszonyára volt kíváncsi, de vizsgálódásai során több „katolikus ügynökhistóriával” is szembesült.

Az egykori hálózati személyek fedőnéven történő közlése nem a leleplezés szándékával történt, elsődleges szempontja inkább az állambiztonsági szolgálatoknak az egyházakba történő beépülésének bemutatása. A listán saját névvel és beosztással szerepelnek az egykori beszervezők és/vagy tartótisztek, az állambiztonság hivatalos állományának tisztjei.

Majsai döntően két irategyüttesre támaszkodik, az egyik „református egyházi reakcióval” foglalkozó operatív dosszié, míg a másik a II. Vatikáni Zsinaton résztvevő magyar küldöttség tevékenységét vizsgáló Canale fedőnevű titkos nyomozás iratait tartalmazza.

Utóbbiról Máté-Tóth András vallástörténész, a Szegedi Egyetem professzora már részletesen írt. Az ő kutatásaiból tudni, hogy az 1963-ban zsinatra kiutazó 15 főből (6 fő főpap, 7 fő kísérő, 1 fő delegációs titkár, 1 fő orvos) 9 ügynök volt.

A Magyar Narancsnak interjút adott Bulányi György is, a katolikus Bokor Mozgalom alapítója, aki 1952 és 1960 között hitéért börtönben ült, majd az Állami Egyházügyi Hivatal Nyomására 1982-ben eltiltották a nyilvános papi működéstől, és ma is csak paptársai szívességéből misézhet templomban. Bulányi szerint egyháza papjainak 95-96 százaléka kollaboráns volt a Kádár-korszakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Péterfalvi: várni kell az ügynöklistával

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint semmilyen ügynöklista nem legalizálja azt a körülményt, hogy egyes személyek kényszerhelyzetben nyilatkoztak múltjukról.

MTI Itthon

Gyurcsány: a titkosszolgálatokat meg kell becsülni

Minden országnak vannak titkai és titkosszolgálatai, a titkokat óvni, a titkosszolgálatokat megbecsülni kell - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok napján tartott ünnepséget követően.

Itthon

Ügynöklisták: Kiszely Gábor óvatosságra int

A Szakértő ’90 listájának megjelenésével előállt új helyzetről, a lista megítéléséről kérdezte a hvg.hu Kiszely Gábor történészt, a Terror Háza Múzeum szakmai igazgatóját.

hvg.hu Itthon

Akik az "ügynöklistáról" lemaradtak

A Political Capital "ügynöklistája" 19 nevet tartalmaz. Egyik sem meglepetés. Félrevezető lehet azonban, hogy az egykori ügynökök mellett szt-tisztek és "egyszeri úti jelentésírók" is helyet kaptak. A várt katarzis most még biztosan elmarad.

MTI Itthon

Orbán használható ügynöktörvényt szeretne

A Fidesz elnöke azt várja, hogy az úgynevezett ügynöktörvény ügyében a parlamenti vita használható megoldással záruljon. Orbán Viktor erről szerdán beszélt újságíróknak.

Murányi Gábor Itthon

Minek az alapján kapták az egykori ügynökök fedőneveiket?

Az állambiztonsági irattengerből az elmúlt évtizedben a kutatások nyomán számos azonosított s még több azonosítatlan fedőnév vált már ismertté. Az azonosítással kapcsolatos össznépi találgatás közepette azon is érdemes elmerengeni, miért pont az adott konspirációs névre kereszteltek egy-egy ügynököt, illetve célszemélyt.

MTI Itthon

Az ombudsman bezúzta a Political Capital ügynöklistáját

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerdán a sajtó nyilvánossága előtt bezúzta azt az ügynöklistát, amelynek nyilvánosságra hozataláról a Political Capital Kutatóintézet kérte a véleményét. Az ombudsman ugyanakkor elvi állásfoglalást ígért az ügyről.

hvg.hu Itthon

Kommunisták az ügynökhálózaton kívül és belül

Máig tartja magát az a legenda, hogy az egykori állampárt tagjait és funkcijait nem szervezte be az állambiztonság ügynöknek vagy informátornak. Valójában azonban a párttagok sem éltek rezervátumban. A hvg.hu által közölt lista ezt példázza, illetve azt bizonyítja, hogy a Szakértő ’90 által feltett ügynöklistáról „érdemtelenül” maradtak le az MSZMP-tagok.

hvg.hu Itthon

Az ügynökbeszervezés még 1989-ben is gőzerővel folyt

Már recsegtek-ropogtak a szocialista rendszer eresztékei, de még 1989 első felében is több mint 2000 újabb célszemélyt vettek fel a megfigyeltek listájára. Összesen 165 ezer személy szerepelt a nyilvántartásokban, a megfigyeléssel pedig 8000 hálózati személyt foglalkoztatott.

Több koronavírusos összeesküvés-elméletnek dől be, aki a közösségi médiából tájékozódik

Több koronavírusos összeesküvés-elméletnek dől be, aki a közösségi médiából tájékozódik

Magyarországon is korlátozza az online vásárlásokat a Tesco a járvány miatt

Magyarországon is korlátozza az online vásárlásokat a Tesco a járvány miatt

Huszonöt halottja van az ukrán katonai szállítógép balesetének

Huszonöt halottja van az ukrán katonai szállítógép balesetének