Navracsics huszonéves megmondóemberekkel építi bázisait

Navracsics huszonéves megmondóemberekkel építi bázisait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiperaktív, a divattervezéstől a designon át a fesztiválszervezésig és ifjúságpolitikáig sok mindennel foglalkozó fiatal kommunikációs szakemberekkel, politikusokkal vette körbe magát Navracsics Tibor a 2010-es kormányalakításkor. Bár azóta közülük ketten távoztak a napi politikából, eddig azon dolgoztak, hogy a kormányzatot "trendivé" tegyék.

„Ugyan Orbán stábjában is vannak fiatal szakemberek, de amióta miniszterelnök lett, már nincs ideje a tudatos utánpótlás-szervezésre. Nem úgy Navracsics Tibornak és Lázár Jánosnak, akik évek óta rajta tartják a szemüket a Fideszhez közel álló elemző intézeteken, figyelik a pártban, a Fidelitasban mozgó fiatalokat, belőlük állítják össze a csapatukat, sokaknak villámkarriert biztosítva” – mondta a kormányzati apparátusba az elmúlt két évben bekerült húszas, harmincas korosztályról egy, a kormánypártnak dolgozó kommunikációs szakember.

Fideszes források szerint ennek a szelekciónak is köszönhető, hogy számos vezető poszton „generációs ugrás” figyelhető meg, ráadásul a vetélkedés a kormányban és a pártban már nem is a közép- és ifjabb nemzedék, hanem a fiatalok erőcsoportjai között folyik. A hvg.hu parlamenti háttérbeszélgetések során gyakran tapasztalta, hogy a gyors karriert csinált fiatal köztisztviselők között nagy a vetélkedés, figyelik, és gyakran minősítik egymás tevékenységét.

Most több olyan fiatal politikust, szakembert mutatunk be, akik eddig nem nagyon mutatkoztak a nyilvánosság előtt, de a legszűkebb vezetői, kormányzati körökhöz tartoznak, a kormányfő és helyettese, Navracsics Tibor, illetve a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János mellett dolgoznak, és nagy befolyásuk van a napi döntéshozatalra. (Orbán Viktor fiatal háttérembereiről készült korábbi cikkünket itt olvashatja.)

Regeneráció Navracsics mellett

„Ha nem lennének igazán jó ötletei, és nem lenne valóban szorgalmas, akkor azt mondanám, hogy Gergő igazi minden lében kanál” – mondta a Navracsics szűkebb környezetéhez tartozó, a 2010-es kormányváltás után a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) főosztályvezető-helyettesévé kinevezett Böszörményi Nagy Gergelyről egy neve elhallgatását kérő volt munkatársa. A 28 éves kommunikációs szakember az egyik főszervezője a hétvégén, Kőszegen megtartott Tranzit – Fesztivál a határon rendezvénynek, amelynek fő előadója a miniszterelnök volt: Orbán szombati előadásában a fesztiválon jelentette be többek között az E.ON-ra vonatkozó kormányzati visszavásárlási tervet. A főosztályvezető-helyettes az utóbbi években számos társadalmi célú kampányt irányított, dolgozott már vezető elemzőként, írt tanulmányokat az amerikai politikáról, Budapest megújításáról, még a fővárosi zsidó közösségi élet megújításában is szerepet vállalt.

Orbán Viktor a Tranzit fesztiválon - a balján Böszörményi Nagy Gergely
©

A fesztiválnak is nevet adó Tranzit-közösség egy alternatív Fidelitas – így jellemezték fideszes források a 2009 óta konferenciákat szervező, főleg Budapesten működő fiatalokból álló társaságot. A kőszegi fesztivál mögött a 2005 óta működő – folyóiratot is kiadó – Kommentár Alapítvány áll, amely a „közösség, hagyomány, szabadság” hármast választotta jelszavának. Böszörményi a Kommentár folyóirat körül kialakult, az amerikai konzervatív politika és filozófia iránt érdeklődő, a baloldali szempontrendszert bíráló közösségből indult. Gyakran írt a lapba, illetve a Mandinerre és a Navracsics Tibor által 2007-ben indított Jobbklikk blogoldalra is.

Több, a hvg.hu által megkérdezett fideszes politikus úgy látja, a gyorsan bővülő, a kőszegi fesztiválon már ezres közönséget megmozgató csoport lenne képes pótolni azt az űrt, amit a kormányváltás után pozícióba került, az ifjúsági szervezetet hanyagoló fidelitasosok hagytak maguk után. Böszörményi korábban maga is megfordult a Fidelitasban: 2008-ig a szervezet budapesti alelnöke volt (a Mandiner elődje, az UFI nevű lap pedig indulásakor a Fidelitas újságja volt). Ahogy egyik fidelitasos forrásunk fogalmazott, Böszörményi a szervezet „intellektuális vonulatához” tartozott, az akkori fővárosi elnök, Schneller Domokos hívására vett részt a vezetésben, és főleg a szervezet kampányain dolgozott.

A Fidelitasszal vont párhuzamot a Tranzit szervezői – akiknek egy része nem részese a pártpolitikának – elutasítják, mert magukra mint "szellemi közösségre” tekintenek. Böszörményi arra hívta fel a hvg.hu figyelmét, hogy a Tranzitnak nincs szervezeti felépítése, választmánya, elnöksége, így semmiben nem hasonlítható a Fidelitashoz, amely a Fidesz hivatalos ifjúsági partnerszervezete. (Böszörményi csak erre a kérdésünkre válaszolt, minden másban hárította a megkeresésünket.) 

A KIM munkatársa kinevezése óta több, a sajtóban is nagy erőkkel reklámozott, kormányzati pénzből finanszírozott programnak volt az ötletgazdája. Ő koordinálta a minisztériumok pincéiben, raktáraiban talált kommunista szobrok, relikviák kiárusítását célzó, Soha többet harmadszor! nevű jótékonysági árverés megszervezését. Szervezője volt a közszolgálatnak, kormányzatnak fiatal pályakezdőket toborzó (kormányzati állásbörzével, minisztériumi nyílt nappal és nyári táborozással járó) ReGeneráció nevű programnak. Ennek is gyártottak külön plakátokat, reklámszpotokat, az egyikük a Több jó nőt a közigazgatásba! néven futott. Ő irányította a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért nevű programsorozat országos kampányát, amely az illegális szemétlerakók eltakarítására buzdította az embereket és önkénteseivel az elmúlt évek legnagyobb kormányzati kezdeményezése volt.

Divatra és dizájnra fel!

Kormányzati források szerint Böszörményi a legtöbb energiát a minisztériumi háttérintézmény, a Design Terminál (DT) szervezésében lebonyolított, idén másodszorra megszervezett Gombold újra! Divat a magyar kampányba és rendezvénybe ölte. A KIM által is támogatott program a fiatal magyar divattervezőknek kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani.

A felújított Design Terminál, előtte Englert Róbert
©

A szervezők két pályázatot is kiírtak, az egyiken a jelentkezők a magyar viselettörténetet írhatták át korszerű, napjainkban is hordható formába, a másikon a divattervezők által előre elkészített szabásminta alapján, hagyományos kézműves technikával vagy anyagból készült, egyedi ruhadarabokkal pályázhattak. Az egyiken több mint kétmilliós díjat kaphattak a győztesek, a másikon 400 ezer forintot – a Terminál pedig árusította a termékeiket. Az egyik különdíjas a BKV-ellenőrök formaruháját tervezheti meg. (Tavaly százmilliós, idén több mint ötvenmilliós volt a program költségvetése.) Több pályázónál meghatározó volt a magyaros jelleg, az egyikük kollekciója, Farkas Anett Makovecz Imre zsindelyes építészeti stílusát idézte.

Böszörményinek a kezdeményezéstől függetlenül is szoros a kapcsolata a Design Terminállal. Úgy tudjuk, napokon belül távozik a minisztériumból: ő lesz a Terminál stratégiai igazgatója, ahol az intézmény megújításával és többek között a Rubik-kocka ihlette, újonnan tervezett fővárosi kiállítási központtal foglalkozik majd (ezt az értesülésünket Böszörményi megerősítette).

Mozgásba hozott projekt

Az Erzsébet téri, már rég használaton kívüli buszpályaudvaron létesítendő, a magyar formatervezőknek bemutatkozási lehetőséget kínáló kiállítótér létrehozásáról még a Gyurcsány-kormány határozott 2004-ben. A pályaudvar felújítása viszont több évig húzódott (pedig 2006-ra tervezték eredetileg a nyitást), és súlyos botrányok kísérték. A Gyurcsány-kabinet közel egymilliárdot költött a terminálra, viszont regnálása alatt még megnyitni sem sikerült: 2009-ben nem kapták meg az ideiglenes használatbavételi engedélyt a hatóságoktól a hiányosságok miatt. Akkor év végén a Hírszerző nyilvánosságra hozta azt a kormányban titkosított jelentést, mely szerint az építkezés során számos törvényt megsértettek, az államot károsító szerződéseket kötöttek – az ügyben 2010 elején hűtlen kezelés miatt nyomozás indult.


Az Orbán-kabinet, illetve a KIM a kormányváltás után továbbvitte a projektet, új vezetőséget nevezett ki, a Terminál élére a Veszprémből érkezett Englert Róbert került (Navracsics Tibor Veszprém képviselője a parlamentben). A kiállítóteret tavaly nyitották meg, azóta több programsorozatnak is helyt adott. A Design Terminál közhasznú jelentése szerint tavaly 81 millió forint támogatást kapott, miközben 63 milliós veszteséget halmozott fel. Idén viszont a fenntartó KIM szerződésekkel halmozta el a DT-t – így Böszörményi egy jelentősen megtámogatott intézmény élére kerül majd. A kormány honlapján található adatok szerint a KIM áprilisban kötött egy 66 milliós szerződést a Terminált üzemeltető kft.-vel az országkép, országmárka, illetve a kormányzati honlapok arculatának fejlesztésére. Kulturális rendezvényszervezésre 100 milliót, a roma zenekarok támogatására 39 milliót kaptak.


Tavaly októberben a kormány úgy döntött, hogy a Design Terminállal egységes intézményként kell működtetni a Gödör nevű "kulthelyet". Az üzemeltető cég szerződését idén január 31-gyel fel is mondták, a programszervezői feladattal pedig a Design Terminál a kifejezetten e célból felvett új munkatársát, a Volt és a Balaton Sound fesztiválok programfőnökeként is ismert Muraközy Pétert bízta meg, és az intézményt át is nevezték Akváriumra. A HVG februárban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Muraközyre Navracsics Tibor hívta fel a DT figyelmét, de ezt a programszervező cáfolta, igaz, azt elismerte, hogy még Veszprémből ismerik egymást a miniszterrel.

„Szereti megmondani, mi a trendi”

Kormányzati forrásaink szerint Böszörményi Nagy Gergely elsősorban társadalmi célú kampányokkal foglalkozott a minisztériumban, politikaiakkal nem, így a pártpolitikára nincs ráhatása. Utoljára politikával napi szinten a Navracsics Tibor támogatásával létrejött – és a kormányváltás után számos kormányzati megbízást kapott – Nézőpont Intézetben (NI) foglalkozott vezető elemzőként, és ő irányította a cég kampánytanácsadással foglalkozó üzletágát is. 2010-ben több kollégájával együtt elhagyta az NI-t, hogy a KIM-ben dolgozhasson korábbi mentorával.

Navracsics, Mihalovics és Böszörményi az Új Nemzedék program honlapján
©

A mostani főosztályvezető-helyettest Navracsics fedezte fel és hívta az intézetbe 2006-ban, viszont a Corvinus Egyetemen a LMP jelenlegi frakcióvezető-helyettese, a párt 2010-es kampányfőnöke, Karácsony Gergely volt a szakdolgozati témavezetője. Böszörményi korábban behatóan tanulmányozta az amerikai politikai kampányokat, két alkalommal is hosszabb időt töltött az Egyesült Államokban háttérmunkatársként és kampánytanácsadóként.

„Gergő távol tartja magát a napi politikától, viszont mandineres barátaihoz hasonlóan igyekszik hatással lenni a közbeszédre, a fővárosi közösségi és ifjúsági fórumokra” – mondta róla egy KIM-es forrás, aki szerint Böszörményi jobboldali elkötelezettsége nem kérdéses. Forrásunk szerint „határozott véleménye van az egyes közéleti jelenségekről, nyomon követi az értelmiségi vitákat, szereti megmondani, mi a trendi”. Baráti társaságában ennek tudják be, hogy tavaly – álnéven, a Mandineren – élesen kirohant a kormány ellen tüntetést szervező Karsay Dorottya aktivista Nem tetszik a rendszer! című videoklipje ellen. Akkor a minisztériumi főosztályvezető-helyettes semmihez sem értő „pesti hipsternek” nevezte Karsayt, és a tüntetés helyett „egy kiadós együttlétet” ajánlott neki. Idén baráti körét a kormánynak dolgozó Századvég igazgatója, Fodor G. Gábor bírálta élesen, azt kifogásolva, hogy írásaikban túl kritikusak a kabinettel, nem segítik a sikert. A felvetésre Böszörményi és a Tranzit másik főszervezője, Békés Márton történész a rendezvény lapjában cikkben válaszolt, hangsúlyozva, hogy a vitát előbbre tartják a szervilizmusnál.

Böszörményinek van kapcsolata a fővárosi zsidó kulturális élettel is. Az egyik szervező, Molnár Kristóf szerint tavaly kommunikációs ötleteket adott a Negyed6Negyed7 fesztivál szervezőinek, illetve csapata részt vett a Wallenberg Emlékév kommunikációjában. Ugyanakkor szerepe volt a metró belső reklámfelületein futó Emberségről példát című, a holokauszt idején zsidó embereket mentő, kevésbé ismert személyeket bemutató kiállítás megszervezésében is.

"Bizalom az ország vezetői és a fiatalabb nemzedék között"

Navracsics ifjúságpolitika iránti érdeklődését mutatja, hogy a szerteágazó kapcsolatokkal rendelkező Böszörményi mellett tavaly beemelte csapatába Mihalovics Pétert. Őt még tavaly márciusban kérte fel az Új Nemzedék Program kidolgozására miniszteri biztosként az erőforrás tárca korábbi vezetője, Réthelyi Miklós. Szeptemberben viszont magához vette miniszteri biztosnak Navracsics, majd felkérte, legyen a kabinetfőnöke. Kormányzati források szerint őt is a miniszterelnök-helyettes mentorálta és emelte be az országos politikába. Mihalovics a veszprémi egyetemen végzett, 2010-ben a 6. számú választókerület kampányfőnöke volt (Navracsics a szomszédos, 7. számú kerületben győzött), ő maga pedig a megyei listáról került a parlamentbe.

Navracsics a Tranziton - odafigyel az ifjúságra
©

Ha Mihalovicsnak nem is olyan szerteágazó a tevékenysége, mint a minisztériumból éppen távozó Böszörményinek, az utóbbi másfél évben ő is számos ifjúsági programban vett részt. Bár 2008-2009-ben ötpárti támogatással kidolgoztak egy országos ifjúsági stratégiát, azt a kormányváltás után az Orbán-kabinet elvetette, és egy új kidolgozására vállalkozott. „Az általuk készített vitaanyag abban különbözik a korábbi stratégiáktól, hogy nem felülről akarták eldönteni, miről kell szólnia az ifjúságpolitikának, hanem tíz témakörben egy-egy szakmailag elismert 18 és 35 év közötti fiatal fogalmazta meg az alapgondolatokat” – mondta Mihalovics a vitaanyag elkészülte után 2011 áprilisában, hogy miért volt erre szükség. A vitairatot a Design Terminálban mutatták be tavaly júniusban.

A vitaanyagba megnyilatkozó DJ-k, fiatal vállalkozók, énekesek mellett a városi ifjúságról szóló fejezetet Böszörményi Nagy Gergely írta. A KIM főosztályvezető-helyettese szerint az állami, a civil és az üzleti kezdeményezések indokoltak lehetnek, de sokszor „a be nem avatkozás a legjobb választás” az ifjúságpolitikában. Mihalovics másképp gondolkodik az ifjúságpolitikáról, a beavatkozó politika híve. Ahogy egy tavaly márciusi interjújában fogalmazott: „egy olyan társadalmi rendszert kell létrehozni, amelyben ismét helyreállhat a bizalom az ország vezetői és a fiatalabb nemzedék között. A Fidelitasban már évek óta ezért a nemes célért tevékenykedünk”. (Míg Böszörményi négy éve kiszállt a Fidelitasból, a miniszteri biztos mai meghatározó tagja a szervezetnek. 2007 óta alelnöke, tavaly novemberben pedig az országos választmány elnökévé választották.)

Mihalovics kiveszi a szerepét az egykori úttörőtábor, Zánka átszervezésében is. A 210 hektáros objektum április elsejével került a KIM vagyonkezelésébe. Idén 290 milliót szán rá a kormány, de a miniszteri biztos márciusban azt mondta, szeretnék, ha idővel a komplexum állami támogatás nélkül működhetne. A miniszteri biztos pár napja előadást tartott az ifjúságpolitikáról a Zánkán rendezett Kapunyitási Pánik Fesztiválon (a név az elbizonytalanodó pályakezdő fiatalok félelmeire utal).

Mihalovics Böszörményivel együtt részt vett a ReGeneráció programjainak szervezésében is. A miniszteri biztos mutatta be és népszerűsítette az új diákigazolványt is, igaz, ennek kidolgozásával nem ő, hanem Vetési Iván, a nemzeti egységes kártyarendszerért felelős miniszteri biztos foglalkozott.

Az „álláshalmozó” és az elemző

A miniszteri biztost a parlamentben eddig főleg a Jobbik támadta az „álláshalmozása” miatt. Mihalovics a minisztériumi munkája mellett képviselő a parlamentben, tagja a külügyi bizottságnak. Ezen felül önkormányzati képviselő Veszprém képviselő-testületében. A különböző megbízatásainak köszönhetően vagyonnyilatkozata szerint havonta bruttó több mint 1,8 millió forintot visz haza a 29 éves egyedülálló ifjúságpolitikus.

Mihalovics a főnökével egyeztet
©

Navracsics eredetileg nem Mihalovicsot, hanem egy másik fiatal politikust, Lánczi Tamást kérte fel kabinetvezetőnek. Ő irányította a miniszterelnök-helyettes kabinetjét helyettes államtitkárként. Lánczi politológus, a Századvég Alapítványt irányító, az első Orbán-kabinet idején a miniszterelnöknek tanácsokat adó Lánczi András egyetemi tanár fia. Böszörményihez hasonlóan ő is publikált a Navracsics indította Jobbklikken. Lánczi a kormányból való távozása után a Századvégnél helyezkedett el vezető elemzőként. Kormányzati források szerint azért távozott a KIM-ből, mert feszültté vált a viszonya főnökével, de több forrásunk is hangsúlyozta, politikai természetű vitáik biztosan nem voltak, legfeljebb személyes jellegűek.

Az ifjabb Lánczi az utóbbi hónapokban gyakran tűnt fel a televíziók, rádiók műsoraiban, ahol rendszerint a kormány álláspontját védő véleményt fogalmazott meg politológusként. Ő kommentálta Schmitt Pál plágiumügyét is, amikor az egyetemi bizottság megállapította, hogy a volt köztársasági elnök valóban másoktól másolt a doktorijában. Akkor azt mondta, az ellenzéknek érdeke, hogy a botrányba keveredett Schmitt a posztján maradjon, a Fidesz pedig „a legjobb egymondatos közleményét adta ki az ügyben”. A párt közleményében akkor az állt, hogy a bizottság jelentése után a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet. Az államfő öt nappal később lemondott.

Hozzászólások