Magyarországra köszöntött a muszlimellenes populizmus kora

Magyarországra köszöntött a muszlimellenes populizmus kora

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tóth Richárd

A szélsőjobboldali és a populista jobboldali narratívában kétpólusú háború folyik: védik a keresztény értékeket, az iszlamizációval szemben, valamint védik a hagyományos értékeket a liberálisok ellen. A Fidesz ráadásul kizártnak tartja a muszlim menekültek társadalmi integrációját, sőt, arra sem lát esélyt, hogy lehetséges a muszlimok és a keresztények békés egymás mellett élése.

Muszlimellenes populizmus Magyarországon: az elhanyagolhatótól az elfogadottig. Talán így lehetne a legpontosabban lefordítani Krekó Péter, Hunyadi Bulcsú és Szicherle Patrik írását, ami Brookings Institution nemzetközi agytröszt oldalán jelent meg.

A Political Capital munkatársai az írásban sorra veszik a politikai és a történeti előzményeket, szólnak a magyar szélsőjobboldal felemelkedéséről, a menekültkrízisről, összevetik a szélsőjobb és a populista jobb ideológiáját, szóba kerül az iszlám és a jövőbe is néznek, hogy mi várható.

Az elemzésre még Kovács Zoltán is reagált. „Hívtak már minket unortodoxnak, szélsőjobboldalinak és illiberális populistának. Most kitaláltak valami újat, muszlimellenes populizmus van Magyarországon” – írta Twitter-oldalán a tanulmányt megosztva nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A szerzők írásukban megjegyzik, 2015 előtte a migráció nem volt uralkodó politikai téma Magyarországon, azonban a kormánynak már 2013-ban volt egy széles körben nem ismert migrációs stratégiája. Ebben azt írták, hogy az országnak demográfiai és gazdasági okokból szüksége lenne bevándorlókra, hatékony és hiteles kormányzati kommunikációval kellene küzdeni a bevándorlással kapcsolatos előítéletekkel szemben.

Ebből lett az, hogy mára az idegengyűlölet nagyobb, mint bármelyik más posztszocialista országban.

De nemcsak az idegengyűlölet nőtt az országban, hanem a szélsőjobboldali pártok támogatottsága is, a Political Capital elemőzi szólnak a Jobbikról mint a szélsőjobb magyarországi úttörőjéről. „A Jobbik megjelenésének egyik hosszú távú következménye a nyilvános diskurzus gyors radikalizálódása volt” – írják. A Jobbik és politikája a közélet részéve tette a gyűlöletbeszédet és kiélezte az ellentétet a többség és a kisebbségi társadalom között, amely

előkészítette az utat a Fidesz 2015 utáni bevándorlási, muszlimellenes és iszlámellenes politikájának.

Így gyártott ellenséget a Fidesz a menekültekből, a civilekből és Soros Györgyből, Brüsszelből, miközben a menekültellenességet a kormány 2015 óta képes napirenden tartani a különféle kampányokkal és kormányzati retorikával.

©

Ezzel a végletekig leegyszerűsítette a közbeszédet a kormány, arra használva a migrációt, hogy még autokratikusabbá tegye saját rendszerét. Orbán Viktor folyamatosan árkokat át, már nem a „régi” bal-jobb megosztottságot vallja, globalistákról és globalizmus-ellenesekről, liberálisokról és illiberálisokról szól. A Political Capital kutatói azt is leírják, hogy ezzel a politikával szavazókat is szerzett a Fidesz, a párt támogatottsága 2015 márciusában 24, 2019 januárjában 38 százalékon állt.

A Fidesz politikája átrendeződést is hozott a jobboldalon. A kormánypárt régi taktikája, hogy kiénekli a sajtot a szájból, megpróbálja elszívni a levegőt politikai értelemben a többi jobboldali párttól. A Jobbik esetében is ezt láthattuk – elég csak a Jobbik néppártosodására és a Fidesz jobbra fordulására gondolni.

A kormánypárt szélsőjobboldalisága mellett a kutatók többször szót ejtenek például a Mi Hazánk és az Identitás Generációról is a tanulmányban, vegytiszta jobboldali társulatként leírva ezeket a szervezeteket. (Fontos különbség például a magyar uniós tagság. A Fidesznél soha nem került komolyabban szóba a kilépés, a Mi Hazánk vezetője, Toroczkai László azonban kiléptetné az EU-ból Magyarországot, de nem teheti, a kérdést mindenesetre népszavazásra bocsátaná.) Elemzésükben a kutatók azt írják, ezeknek a csoportosulásoknak a kommunikációja nem sokban különbözik a Fidesz kommunikációjától, csak a zaj kisebb, amit keltenek – lévén, nincsenek kormányon.

Toroczkai László
©

A populista jobb ideológiájáról a kutatók azt írják, az a nacionalizmus – fennálló rend támadása – civilizációk közti háború háromszögben mozog, leöntve egy adag menekültellenességgel. A rendszer ezekből kiindulva gyárt ellenséget és osztja meg a társadalmat.

A szélsőjobboldali és a populista jobboldali narratívában kétpólusú háborút folyik: védik a keresztény értékeket, az iszlamizációval szemben, valamint védik a hagyományos értékeket a liberálisok ellen.

A politikai diskurzusban uralkodó muszlimellenes narratívákat alapvetően a nyugat-európai szélsőjobboldali diskurzusból vette a magyar fél, mára az iszlám háttér és a terrorizmus sok helyen – és erős politikai rásegítéssel – szinonima. Ez is, valamint az is elterjedt fake news, hogy az Európába érkező menekültek a kontinensre akarják erőltetni vallásukat, kultúrájukat.

A Political Capital több szereplővel is interjút készített, a legtöbben állították, a magyar identitás elsősorban egy olyan közös kultúrán alapul, amely magában foglalja a nyelvet, a történetet és a hagyományokat, és amely ezer év alatt alakult ki. A muszlimellenes populizmus egyik tézise, hogy ez veszélyben van és ezt meg kell védeni.

Orbán egyre gyakrabban próbálja meghatározni a magyarok identitását is, nemrég azt mondta: az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz. De többször hangsúlyozta azt is a kormányfő, hogy magyar Magyarországot akar, megőrizve az etnikai homogenitást.

Ezzel pedig a Fidesz kizárja annak a lehetőségét, hogy van esély a muszlim menekültek társadalmi integrációjára, sőt, arra sem lát esélyt, hogy lehetséges a muszlimok és a keresztények békés egymás mellett élése.

Mindezek után a kutatók ismertetik, hogy magas és megkérdőjelezhetetlen a magyar uniós tagság támogatottsága, hiába a kormány Brüsszel-ellenes kampánya. De az is igaz, hogy a magyarok a legpesszimistábbak az EU jövőjével kapcsolatban, és azt is borúsan látják a magyar megkérdezettek, ha a migráció EU-ra gyakorolt hatását kell értékelniük.

Elemzésük végén a Political Capital kutató megjegyzik:

a Fidesz és például a Mi Hazánk vagy az Identitás Generáció szavakban eltérhetnek annak kapcsán, hogyan ítélik meg Magyarország EU-s tagságát, de összeköti őket a nemzeti identitás hangsúlyozása, a haza védelmére való felszólítás és a bevándorlók okozta állítólagos fenyegetés.

Hozzászólások