Karácsony az uniós pénzek megvonásáról: Letagadják az anyag létezését, pedig az itt van az asztalomon

Karácsony az uniós pénzek megvonásáról: Letagadják az anyag létezését, pedig az itt van az asztalomon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester álságosnak és károsnak nevezte azt a kormányzati tervet, amely lényegében elvágná Budapestet az uniós fejlesztési forrásoktól.

Eljutott a Népszavához az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy prezentációja, amely arról szól hogyan használná fel Magyarország a 2021–2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait. A lap szerint a dokumentumból az derül ki, hogy Budapest különösen rosszul járna, mivel uniós fejlesztési források nélkül maradna a ciklusban.

Lassan sorvasztaná el Budapestet a kormány

Budapestre nem tervez uniós támogatásokat fordítani az Orbán-kabinet.

A cikk tartalmát fake news-nak (álhírnek) nevezte a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs az MTI-nek kijelentette: ilyen kormányzati előterjesztés nincs, ilyen döntés nem született. Azt is mondta, hogy eddig is elkötelezettek voltak, és azok is maradnak Budapest fejlesztése iránt, amit az elmúlt években tettekkel bizonyítottak, és emlékeztetett, hogy az új városvezetés mandátuma átvételekor a kormány leszögezte: együttműködésre, korrekt partneri viszonyra készül. "Budapest nem lehet csatatér, ez a budapestiek érdeke."

Hétfőn délután a főpolgármester a Facebook-oldalán reagált a Népszava hírére, álságosnak és károsnak nevezve a kormányzat kiszivárgott tervét. "Álságos, mert ennek az anyagnak az elkészültét nem előzte meg semmiféle egyeztetés. És álságos azért is, mert

a kormány illetékes minisztere rezignált arccal letagadja az anyag létezését, pedig az itt van éppen az asztalomon. Letagadja azt is, hogy ezt bemutatták Brüsszelben. Pedig az ominózus napon speciel én is Brüsszelben tárgyaltam, a repülőgépen ott ült előttem Palkovics László miniszter"

– írta Karácsony Gergely.

Károsnak azért tartja a kormányzati elképzelést a főpolgármester, mert "Budapest az ország gazdasági motorja, ha Budapest nem jut fejlesztési forrásokhoz, a motor leáll, és annak nem csak a budapestiek, hanem az egész ország kárát látja".

Jelezte azt is, hogy minden létező fórumon fel fognak lépni azért, hogy az EU ne hagyja jóvá a Budapestet büntető elképzeléseket. "Tárgyalni fogunk az Európai Bizottsággal, és minden érintett intézménnyel a súlyosan káros elképzelés megtorpedózása érdekében. Az ellenzéki pártok EP-képviselőit közös ügyünk képviseletére kérjük."

Hozzáfűzte még, hogy azonnali egyeztetéseket kezdeményez a kormánnyal is annak érdekében, hogy "egy hatékony, Magyarország egészének érdekeit szolgáló, és a budapestiek számára is fejlesztési forrásokat biztosító rendszert dolgozzunk ki a következő 7 év fejlesztési forrásainak felhasználására".

Hozzászólások