szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozná a munkavállalók ellen törvénytelenséget elkövető munkáltatók listáját a Liga Szakszervezetek – jelentette be a szervezet elnöke szerdán Budapesten.

A Liga honlapján várhatóan két héten belül közzétesznek egy listát, egy úgynevezett fekete könyvet, amelyen a közlemúltban nagyobb munkaügyi vitában érintett négy vállalat biztosan rajta lesz – mondta Gaskó István.

A sajtótájékoztatón részt vett a négy cég, a péti Nitrogénművek, a Suzuki, a Rossmann és a Philips munkavállalóinak képviselője is. Az elnök szerint a lista összeállítására azért van szükség, mert a munkáltatók egyre gyakrabban kerülik meg a törvényeket és az ellenőrzések és retorziók hatékonyságának hiánya miatt ezt már vállalják is.

Az elnök ismertetése szerint a fekete könyvből a munkavállalók arról értesülhetnek, hogy „hova nem érdemes menni dolgozni", a vásárlók pedig megtudhatják, hogy „milyen áron" készülnek a cég termékei. A többi piaci szereplő arról kap információt, hogy az egyes cégek milyen körülmények mellett vesznek részt a versenyben.

A nyilvános listára csak a bírósági vagy hatósági jogerős határozattal elmarasztalt cégek kerülhetnek fel. A Liga a munkavállalók bejelentéseit is várja. Gaskó Istvánszerint azért nem számítanak sok bejelentésre, mert az alkalmazottak félnek, erre utal véleménye szerint, hogy az országban regisztrált 4 millió munkavállaló közül mindössze 600 ezer szakszervezeti tag.

A négy szakszervezeti képviselő felidézte a cégeiknél történt törvénytelenségeket. Falussy Sándor, a péti Nitrogénművek szakszervezetének elnöke kiemelte: a jogsértések által többmillió forintot kereső vállalatokat az 50-100 ezer forintos bírságok nem riasztják vissza.

Gaskó üdvözölte, hogy törvény született arról, hogy a rossz munkaügyi teljesítményt mutató vállalatok elesnek az állami támogatásoktól. Szerinte a munkáltatók még nem ébredtek rá, hogy a törvény miatt az állami támogatásként érkező II. Nemzeti Fejlesztési Terv forrásait sem vehetik igénybe. A szakszervezeti vezető reményének adott hangot, hogy hamarosan létrejön a munkaügyi ellenőrzéseket támogató tanács. A munkavállalók, a munkáltatók és a kormányzat képviselőit is tömörítő szervezettől azt várják, hogy növeli az ellenőrzések hatékonyságát.

MTI Karrier

Szakszervezeti kifogások a menedzseri végkielégítések miatt

Jogi úton kellene megoldani, hogy az állami vállalatoknál tevékenykedő menedzserek ne kaphassanak a közvéleményt joggal felháborító, irreálisan magas végkielégítéseket – hangsúlyozta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén, ahol a Munka törvénykönyve módosításáról is vitatkoztak a felek.

MTI Itthon

Szakszervezet a postai liberalizáció ellen

A Postás Szakszervezet tarthatatlannak ítéli a posta 2009-re történő teljes liberalizációját, a postai szolgáltatások szabad piacra kerüléséhez fel kell készülni, és jogszabályokkal kell megakadályozni, hogy "kimazsolázzák" a társaság egyes szolgáltatásait - hangsúlyozta Pecze Pál, az érdekképviselet új elnöke.

Egy 86 és egy 90 éves magyar beteg halt meg - ez történt az operatív törzs sajtótájékoztatóján

Egy 86 és egy 90 éves magyar beteg halt meg - ez történt az operatív törzs sajtótájékoztatóján

Valódi időkapszulának tűnik ez a 42 éves Toyota terepjáró

Valódi időkapszulának tűnik ez a 42 éves Toyota terepjáró

Időben jelezték, ám későn került kórházba egy 67 éves koronavírusos férfi

Időben jelezték, ám későn került kórházba egy 67 éves koronavírusos férfi