Elfogadják egymás SZÉP kártyáit a bankok

Elfogadják egymás SZÉP kártyáit a bankok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elvileg tegnaptól minden elfogadóhelyen lehet SZÉP-kártyával fizetni függetlenül attól, hogy melyik bank bocsátotta ki. Amennyiben az Európai Bizottság helyt ad a francia kibocsátók panaszának, a kormány mások előtt is megnyithaja a forgalmazás lehetőségét.

Az ígéretek szerint tegnaptól már átjárhatók a Széchenyi Pihenő kártya (SZÉP) elfogadóhelyei, azaz minden kibocsátó plasztikjával lehet minden terminálon fizetni – írja a Világgazdaság. „A probléma megszűnik, de a rendszert még mindenkinek tanulnia kell, ez a munkavállalókra, a munkaadókra, az elfogadóhelyekre, a bankokra is vonatkozik” – mondta Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezető igazgatója.

Az OTP, az MKB és a K&H csoport által kibocsátott kártyák száma már meghaladta a 355 ezret és közel 15 ezer elfogadóhellyel kötöttek szerződést. Az idegen SZÉP kártyát elfogadó helyeken használt plasztikok után 0,3 százalék jut a kibocsátónak. „Az OTP úgy alakította ki a rendszerét, hogy az a lehető legrugalmasabb legyen a felhasználók és elfogadóhelyek számára is. Az elfogadóhelyek ugyanis kiválaszthatják a számukra leghatékonyabb fizetési módozatot: a POS-terminál és az internetes webshop mellett akár telefonon keresztül is megoldható a számla kiegyenlítése” – magyarázta Róth Lajos, az OTP Pénztárszolgáltató vezérigazgatója.

Az elfogadóhelyek között van többek között a Starbucks, a Burger King, a Don Pepe, a Danubius Hotels vagy épp a Hunguest Hotels szállodái, valamint a Dagály fürdő, az Aquaworld élményfürdő és a Fővárosi Állat- és Növénykert. Körtvélyessy László, a megújult cafeteria-rendszerért felelős miniszteri biztos szerint nem volt rá szükség, hogy a három kibocsátó bank megállapodását egy fix határidővel megsürgessék. „Látható volt, hogy a rendszerek összehangolásához szükség van néhány hónapra, ezt meg kellett adni a kibocsátóknak. Ha indulási feltételként szabjuk a közös POS-elfogadást, akkor ma sem lenne egyetlen SZÉP kártyája senkinek” – fogalmazott Körtvélyessy László. A munkáltatók az első negyedévben 10,5 milliárd forint cafeteriát utaltak az elektronikus utalványkártyára.

©

Tegnaptól a Tesco lett az első nemzetközi lánc, ahol elfogadják az Erzsébet-utalványt. Azt nem tudni, hogy a cég milyen feltételek mellett szállt be a rendszerbe. „Az Erzsébet-utalvány olyan élelmiszerek vásárlása esetén váltható be, amelyek azonnal fogyaszthatók. Nem válthatók be dohánytermékek, szeszes italok, nyers húsok, kozmetikai és vegyi áruk vásárlásakor” – közölte a Tesco. Az Erzsébet-utalványt a Tesco Expressz üzletekben jelenleg nem fogadják el.

A lap úgy tudja, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Auchan és a SPAR hipermarkettekkel is tárgyal, de a kért jutalék veszteséget termelne számukra.A cafeteriapiacot tavalyig uraló, azóta ellehetetlenült három – francia tulajdonú – utalványt kibocsátó az Európai Bizottsághoz fordult. A lap információi szerint az esetleges elmarasztaló döntésre a nemzetgazdasági tárca több forgatókönyvvel is készül. Például más piaci szereplők előtt is kinyitnák az Erzsébet-utalvány forgalmazásának lehetőségét, de azt továbbra is az üdülési alapítvány bocsátaná ki. „Nem elképzelhetetlen, hogy az Erzsébet-utalvány elektronikus formában is megjelenjen” – mondta Körtvélyessy László.