Eladták a magyar Expo-pavilont: kínai borimportőr állhat a háttérben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2010-es sanghaji Expo magyar pavilonja százezer euróért (mintegy 30 millió forintért) kelt el, így a hatmillió látogatót fogadott épület Csöcsiang tartomány Csuosan városában kel új életre - írja a Napi Gazdaság.

A különleges gazdasági övezetnek számító városban 30 millió jüanos beruházással felépülő park központja lesz a magyar pavilon - közölte a Napi Gazdaság.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a lap kérdésére írásban megerősítette az adásvételt, hangsúlyozva, hogy nem adhatta el a pavilont, mert az épület nem volt az állam tulajdonában.

A minisztérium szerint Magyarország egy független értékbecslést követően a magyar pavilon beépített, illetve be nem épített ingóságait értékesítette 100 ezer euróért − még  2011-ben. A vevő egy üzleti vállalkozás volt, amely jelezte, hogy egy kínai városban turisztikai célokra újraépíti az épületet.

A Napi értesülései szerint a magyar pavilon "újjáépítését" Andy Fu szorgalmazta. A magyar−kínai kereskedelemben is aktív üzletember a magyar borkivitelben is érdekelt, így nem véletlen, hogy Csousan testvérvárosa Szekszárd lett a közelmúltban.