Összesen 6 milliárdot kezelhetnek Hernádi és Garancsi cégei

Összesen 6 milliárdot kezelhetnek Hernádi és Garancsi cégei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hernádi Zsolt, illetve Garancsi István vadonatúj magáncégei 3-3 milliárdos, mikrocégek tőkehelyzetét javító alap kezelését nyerték el az NFÜ pályázatán.

Szűkszavú közlemény tudatja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján, hogy az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogram (GOP-2013-4.3/B/2 kódszámú) kiírása keretében közzétett pályázati felhívás beérkezett pályázatainak értékelési folyamata lezárult. A pályázati kiírás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Az összesen a 2011-2015 közötti időszakra rendelkezésre álló összesen 6 milliárdos összeg kezelésére két társaság pályázott eredményesen. A két nyertes cég (közvetítő) kiléte azonban érdekes: kiíráshoz kapcsolódóan a Gran Private Equity Zrt. és a Garangold Investment Befektető Zrt. pályázott eredményesen, és nyerte el az egyenként három milliárd forint összegű uniós társfinanszírozással létrehozandó alap kezelését. A Gran Private a horvátok által erősen szorongatott Mol-vezér, Hernádi Zsolt, a Garangold pedig a Videoton-tulajdonos Garancsi István tulajdonában áll. Más tulajdonos egyik társaságban sincs a két ekoceleben kívül. További érdekesség, hogy a zrt.-ket egy nap eltéréssel idén nyáron június 11-én, illetve 12-én hozták létre és mindkét társaságban igazgatósági tagok is az egyszemélyi tulajdonosok, s mindkét társaságban rajtuk kívül két-két további gazgatósági tagot tüntet fel az Opten céginformációs szolgáltató nyilvántartása. Mindkét társaság jegyzett tőkéje 50 millió forint. A pályázati kiírás 2013. június 17-i dátummal olvasható az NFÜ honlapján. A pályázatokat 2013. július 2-án délelőtt lehetett benyújtani a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.-hez.

A pályázat célja a korai (magvető és induló), illetve növekedési szakaszban lévő, Magyarország területén, nem a közép-magyarországi régióban székhellyel, illetve Magyarország kivételével az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén, nem a közép-magyarországi régióban fiókteleppel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások tőkehelyzetének a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt., illetve magánbefektetők által létrehozott közös kockázati tőkealap (a Közös Növekedési Alap) befektetései útján történő javítása, ezen belül is elsődlegesen a növekedési életszakaszban lévő, innovatív vállalkozások tartós forráshoz juttatása sikeres gazdálkodásuk elősegítése érdekében. Az alapok 5 évesnél nem régebbi bejegyzésű, és 5 milliárd forint árbevételű cégekbe fektethetnek cégenként legfeljebb 750 millió forintot (2,5 millió eurót).

A kiírás szerint a közvetítő a befektetővel/befektetőkkel kötött megállapodása alapján, az abban meghatározatott mértékben, a Közös Növekedési Alap likvidálásakor (jogutód nélküli megszűnésekor/megszüntetésekor) részesedhet sikerdíj jogcímén a Közös Növekedési
Alap hozamából, feltéve, hogy 1. a Közös Növekedési Alap tartozások és kötelezettségek kielégítését követően fennmaradó likvidáláskori, az esetleges futamidő alatti kifizetésekkel korrigált saját tőkéje legalább az elvárt hozamnak megfelelő részesedésarányos éves hozamot biztosít és 2. a Közvetítő kizárólag az elvárt hozamot meghaladó hozamrészből részesedik.