VS.hu: bedurvult a kormány, már az Ökotárs Alapítvány létét fenyegeti

VS.hu: bedurvult a kormány, már az Ökotárs Alapítvány létét fenyegeti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Felfüggeszthetik az Ökotárs Alapítvány adószámát, ha nem teljesíti a Kehi által indított vizsgálatban az adatszolgáltatási kötelezettségeit - írja a VS.hu.

Múlt szerdán bejelentették: a Miniszterelnökség felkérésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálja a Norvég Alap felhasználását. A vizsgálattal azt tisztáznák, hogy az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

A norvég alapok kezelését koordináló brüszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) erre egy héttel később úgy reagált: mivel a norvég civil alapban semmilyen magyar költségvetési pénz nincs, ezért a kormánynak nincs joga ezt vizsgálni. Móra Veronika az Ökotárs Alapítvány igazgatója a VS.hu-nak csütörtökön elmondta: mivel az alapítvány az FMO felé számol el, az iroda arra utasította az Ökotárst, hogy a nyilvánosan elérhető dokumentumokon túl semmilyen iratot ne adjon át a Kehinek.

A Kehinél a VS.hu megkeresésére közölték: amennyiben az Ökotárs a jogszabályban előírt adatszolgáltatási és együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor az államháztartási törvény szabályai szerint egyrészt eljárási bírsággal sújthatják a szervezetet, másrészt pedig kezdeményezhetik az adóhatóságnál az alapítvány adószámának felfüggesztését.

Az alapítványt azért érintheti különösen hátrányosan az adószámának a felfüggesztése, mert az idei első körös pályázati beadási határidő pont jövő hétfő, és idén meg nem fizettek ki, mert ezek lesznek az első támogatási döntések – írja a lap.