Kinyírja a cafeteriát az adócsomag?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dolgok jelenlegi állása szerint a béren kívüli juttatásoknak annyi. Az adócsomagtervezete alapján ugyanis az eddigi összesen 35,7 százalékos közteher jövőre 51,17 százalékra emelkedne. Ráadásul 50 ezer forinttal csökkenne az éves keretösszeg.

Az Országgyűlés elé került adótörvény-javaslat jelentős mértékben módosíthatja a közkedvelt béren kívüli juttatások adóját. Idén összesen 35,7 százalék közterhet kell fizetnie a munkáltatónak, ha a törvényben meghatározott keretekig ad például Erzsébet-utalványt, Széchenyi Pihenő Kártyát a munkatársainak – emlékeztet Fata László cafeteria-szakértő. A friss javaslat szerint az eddigi kedvezményezett béren kívüli juttatás adója 35,7 százalékról 51,17 százalékra növekedne.

A béren kívüli juttatások köre, fogalmi meghatározása, juttatásának feltétele, egyedi értékhatára nem változna, de a juttató által fizetendő közteher a juttatott érték 1,19-szeresére számítva 16 százalék személyi jövedelemadó + 14 helyett 27 százalék egészségügyi hozzájárulás (eho), fejenként 450 ezer forint (500 ezer helyett), illetve a 450 ezer forintnak – a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal – arányos összegét (éves keretösszeget) meg nem haladó része után – írja az Adózóna. Ez azt jelenti, hogy az éves keretösszeg a jelenlegihez képest 50 ezer forinttal csökken, míg az államkasszába történő fizetnivaló közel 15 és fél százalékponttal növeli a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos költségeket.

Így az előbb említett juttatásokon túl többek közt az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári hozzájárulást, a helyi bérletet, az iskolakezdési támogatást, munkahelyi étkeztetést is magasabb teherrel adhatná jövőre a munkáltató. 2014-ben a kedvezményezett béren kívüli juttatások közt nem szereplő egyéb juttatások – az ezekre vonatkozó szabályok betartásával – 51,17 százalék közteherrel adóznak. Hogy az eddig kedvezményezett béren kívüli juttatások 2015-ben is megtartsák versenyelőnyüket, ezért az új adócsomag az egyéb juttatások közterhét jövőre 65,79 százalékra emelné. Ugyanezzel a magasabb teherrel adóznak majd a kedvezményezett juttatások adótörvényben szereplő korlátait meghaladó összegek. Például a havi 8 ezer forintot meghaladó Erzsébet-utalvány.
 
A közkedvelt adómentes juttatásoknál nem tartalmaz a javaslat erőteljes változásokat. A lakáscélú támogatás, lakáshitel-támogatás kedvezményezett köre még kicsit bővülhet is. 2014-ben a munkáltató (a további feltételeknek való megfelelés esetén) a dolgozó lakásvásárlását, -építését, -bővítését, -korszerűsítését és az ezekre felvett hitelt támogathatta – foglalja össze Fata László. Az új adótörvény javaslat alapján a lakás akadálymentesítésre fordított összeghez is adómentesen hozzájárulhatna a munkáltató.

További részleteket itt lehet olvasni.