Nem éri meg az idén bodzatermelőnek lenni

Nem éri meg az idén bodzatermelőnek lenni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nagyon sokan telepítettek bodzát, ezért túltermelés van, ez pedig lenyomja az árakat.

Nyomott árakra készülhetnek a termelők a bodzaszüret idején. Két éve még tisztes nyereséget hozó, 180 forintos kilónkénti áron értékesítették a bogyókat, tavaly már csak 60-70 forintot vagy még annyit sem kaptak érte – írja szerdai számában a Világgazdaság.

"A 2000-es évek eleje után tavaly ismét jelentkezett a túltermelés, ami annak a következménye, hogy rengeteg bodzát telepítettek az utóbbi években, amelyek három-négy év után kezdenek teremni. Ekkora mennyiség viszont nem kell a piacnak" – mondta a lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

A bodza – amelyet a rendszerváltáskor még csak vad bokrokról gyűjtöttek – azért is lett különösen népszerű az elmúlt 10-15 évben, mert alacsony a tőke- és a munkaerőigénye is, és viszonylag könnyen kezelhető. A támogatás viszont a bodzára is ugyanannyi, mint egy nagy tőkeigényű, szuperintenzív gyümölcsre, vagyis hektáronként 300-400 ezer forint. 

Arról még korai beszélni, hogy mekkora lesz az idei termés, de ha csak négy tonna lesz az átlag, a mostani termőterületről – amely a KSH adatai szerint 6500 hektárnál valamivel több – akkor is 26 ezer tonna jön le, a piac viszont csak körülbelül 20 ezer tonnát tud felvenni. Apáti Ferenc szerint feltételezhető, hogy a következő években is várható túltermelés újra eltünteti a piacról az ültetvények egy részét.

Hozzászólások