Vége a bértámogatási programnak, a kormány elárulta az eredményeket

Vége a bértámogatási programnak, a kormány elárulta az eredményeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bértámogatási konstrukciók összesen 280 ezer munkavállalót értek el. A magyar munkahelyvédelmi bértámogatás töredéke volt az osztrák és német párjának.

A munkahelyvédelmi bértámogatást közel 18 ezer vállalkozás igényelte 207 ezer munkavállaló foglalkoztatásához, összesen nagyjából 35 milliárd forint értékben – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A támogatás időtartama 3+1 hónap, így azok a munkaadók, akik augusztus végén adták be pályázatukat, még az év végéig, január elejéig támogatásban részesülnek.

A munkahelyteremtő bértámogatás az álláskeresők elhelyezkedését segítette, az állam 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónapos továbbfoglalkoztatást vár el a vállalkozásoktól. A programban részt vevők állása így akár 2021 első felében is biztosított lehet. Az 57 milliárd forintos összköltségű munkahelyteremtő bértámogatásra közel 37 ezer vállalkozás pályázott, a munkaadók 49 ezer álláskeresőnek tudtak munkahelyet biztosítani.

Az általános bértámogatási programok iránt a turizmus és vendéglátás, a kereskedelem és feldolgozóipar cégei érdeklődtek leginkább.

A kutatás-fejlesztési bértámogatást csaknem 1300 vállalkozás igényelte. A kormány majdnem 23 ezer kutató, fejlesztőmérnök munkahelyének megtartásához járult hozzá. A támogatás összköltsége meghaladta a 17 milliárd forintot, a legtöbb pályázat az egyetemi városokból érkezett.

Ha azt vesszük, hogy hivatalosan több mint 360 ezren keresnek állást Magyarországon, nem kevés az a 200 ezer dolgozó, akiket a május óta igénybe vehető bértámogatási program mentett meg a kirúgástól.

Ha viszont azt, hogy Ausztriában a dolgozók harmada, Németországban az ötöde részesült ilyen segítségben, már kifejezetten gyengécskének tűnik a „magyar Kurzarbeit”. Vagyis az, hogy a nyolc helyett hat, négy vagy akár csak két órában foglalkoztatott munkaerő kieső fizetésének 70 százalékát az állam állja.

A HVG által megkérdezett szakértők, érdekképviseleti vezetők abban egyetértenek: ha a kormány nem hosszabbítja meg a bértámogatási programot, újabb tömegek kerülhetnek utcára. Különösen, hogy befelé megyünk a járvány második hullámába, és a kormány ugyan deklaráltan prioritásként kezeli a gazdaság működésének minél zavartalanabb fenntartását, újabb korlátozó intézkedések bevezetése nem zárható ki.

Hozzászólások