Itt a legkisebb királyfi új lemeze – bemutatjuk Little G Weevil albumát

Itt a legkisebb királyfi új lemeze – bemutatjuk Little G Weevil albumát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar könnyűzene legkisebb királyfija Szűcs Gábor, Little G Weevil, aki 2004-ben ment Amerikába szerencsét próbálni, azaz, hogy esetében a műfaj szülőhelyén folytassa blues-zenész pályafutását. Néhány év alatt aztán a nemzetközi színtér ünnepelt zenészévé emelkedett. Something Poppin’ című új lemezét először itt a hvg.hu Kultúra rovatában hallhatják.

Little G, aki 2004-ben először Memphisbe érkezett, onnan – egy rövid londoni kanyar után - költözött Atlantába 2009-ben, 2008-ban írta alá első amerikai lemezszerződését, első tengeren túli lemeze pedig 2009-ban jött Southern Experience címmel. 2012-es The Teaser című lemezét a tekintélyes angol Mojo Magazin az év legjobbjai közé sorolta, de ugyanez történt az egy évvel később megjelent Movinggal is.

2014-ben a zenészt a létező legnagyobb blues-díjra, a USA Blues-Music Awardra jelölték, mindjárt két helyen is, az év akusztikus zenésze és az év akusztikus albuma kategóriáiban.

Most megjelent albumról ezt meséli: “A lemez fő inspirációja a 70-es évek afro-amerikai zenéje volt. Ez az a korszak, amikor a blues elkezdett keveredni modernebb, funkysabb ritmusokkal és soulos dallamokkal. Ekkortájt jelentek meg a blues-alapú rockdalok is. Ezek szintén jellemzőek az album egy részére. Nagyon büszke vagyok erre a lemezre, szerintem ez életem eddigi legkreatívabb munkája. Magyar-amerikai-angol-spanyol kooprodukció”

A lemezen partnere az atlantai dobos, Daniel Harper, billentyűs hangszereken Premecz Mátyás, gitáron Borsodi László, basszusgitáron pedig Pfeff Márton. A formációt két remek atlantai énekesnő teszi teljessé: Sharika Allen Brown és Rebekah Easley Ellis. Rajtuk kívül egy dalban közreműködik egy nagyon fiatal és nagyon tehetséges atlantai rapper, Dulzura.

Az album dalairól kérdeztük, ezeket mondta:

Here I Come Knocking

„Egy igazán izgalmas, Bo Diddley által inspirált rock and roll-nóta ez. Dany Del Toro spanyol harmonikás barátom is besegített a riff dögösebbé tételéhez. Egy olyan tipikus dal, amit akkor akarsz lejátszani, amikor beülsz az autóba”

Something Poppin'

„Rhythm and blues dal erős női vokálokkal dallamos basszusgroove-val, fülbemászó refrénnel”

See Me In The Country

„A North Mississippi dallamait dolgozza át, kicsit funkos ízt kapott, a belvárosi élet nehézségeiről szól. Egy vicces, de igaz történetet mesélek el benne, a szereplők nevét persze megváltoztattuk”

How You Want Me To Deal With This

„Nagyon személyes történet, hetvenes évekbeli soul hangulat. Tulajdonképpen a történetet a fiamhoz címeztem, egyébként meg a zene Borsodi Laci barátom műve, aki a mostani felállásban gitározik is”

You Can't Say Nothing

„Nagyon erős southern soul- és rhythm and blues-feelingje van a dalnak. Szeretem benne az erős női vokálokat, amik megtámogatják a refrént, két remek atlantai fekete énekesnő segített ki ebben a számban is. Van egy válaszolgatós gitár-orgona improvizáció, ami szerintem egész jól sikerült Premecz Matyi barátunk itt alaposan megcsillogtatja a tudását”

Scrub

„Ebben a dalban egy 19 éves atlantai rapper Dulzura játsza  a főszerepet. Régi álmom vált valóra, hogy egy rapperrel dolgozhassak, Nagyon érzelmes, de ugyanakkor feszes tempójú dalról van szó, amiben keveredik a blues a hiphoppal. Ismét egy dal fülbemászó refrénnel és egy őrjítő gitárszólóval”

Pusherman

„Egy legendás afro-amerikai kultuszfilm (Superfly) betétdala volt Curtis Mayfield szerzeménye. Az egyetlen feldolgozás a lemezen, egyben képzeletbeli főhajtás az előtt a zenei világ előtt, amit ez a dal reprezentál, és ami a mostani album fő iránymutatója”

Crawling

„Igazi rock and roll-nóta, Borsodi Lacival közös gitárpárbaj. Csajozós nóta, ami a magbiztos férfi történetét meséli el, hogy kell telefonszám és nyolcszáz sms nélkül elcsábítani egy hölgyet. Chat helyett csett”

I Don't Want To Feel The Rain

„Ismét egy nagyon személyes történet. Tulajdonképp az emigrálásom viszontagságait írom le benne. Az egyik legdallamosabb nóta a lemezen, kicsit van benne egy kevés reggae-s beütés. A konklúziója, hogy jöhet bármilyen nehézség, a pozitív kiutat kell keresni”

Top Modell

„Rock and roll-szám, 240 kilóméteres sebességgel. Laci ismét hatalmasat szólózik. Daniel Harper irtózatos erővel püföli a dobokat”

Hozzászólások