szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A folyamatos pozitív légnyomást biztosító (CPAP) eszközökkel történő kezelés bizonyos esetekben megoldást jelenthet a szövevényes szívproblémákra, mely gyakori az obstruktív alvási apnoéban szenvedő pácienseknél – állítja egy belga tanulmány.

Alvási apnoe

Az obstruktív alvási apnoe szindróma nem más, mint a légzés rövid idejű leállása az alvás alatt. Specifikus, alváshoz kötött betegség, mely alvásóránként több mint 5 alkalommal fellépő légzéskimaradás révén mikroébredéseket eredményez. A fiziológiás alvás ritmusa így széttöredezik, ami kihat az anyagcserére, valamint a szervezet átmeneti, súlyosabb esetben tartós oxigénhiányához vezet. Megfelelő kezelés hiányában a betegség egyre súlyosabb lesz, végül visszafordíthatatlan stádiumba kerülhet.

Az antwerpeni egyetemi kórházban 25 alvási apnoés (légzéskihagyásos) beteget kezeltek hat hónapon keresztül a CPAP-s módszerrel. A kutatók a kúra előtt a pácienseknél gyenge vagy normál szívfunkciókat mértek, amely magas vérnyomással, magas szívfrekvenciával, megnagyobbodott jobb kamrával, gyenge szívmunkával, alacsony szívveréssel is társul. A hathónapos éjszakai CPAP-kezelés képes sokat visszafordítani ezekből a tünetekből, ám nem minden páciensnél. Amellett, hogy a kutatók jelentős csökkenésről számoltak be a fokozott nappali aluszékonyság tekintetében is, leszögezték: a kardiológiai eszköz, bár nem minden betegnél, de hatásos.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

A néma szívroham a nőket sújtja

A szívrohamok több mint 40 százaléka marad észrevétlen a felbukkanásának időpontjában, állítja egy nem rég készített holland tanulmány. A kísérlet során megfigyelt nők több mint kétharmadánál maradt a szívinfarktus felderítetlen, míg ez az arány a férfiaknál csak egyharmad.

hvg.hu Plázs

Arannyal és mikrohullámmal az Alzheimer-kór ellen

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb szellemi leépülést okozó idegrendszeri rendellenesség, amely főként, de nem kizárólag az idős embereket sújtja. A kór legfőbb jele az emlékezet-kiesésen kívül a betegek agyán található amiloid plakkok megjelenése. Ezek ellen védekezhetünk parányi aranylapocskákkal – vélekedik egy spanyol-chilei kutatócsoport.

MTI Plázs

Örökölhető a horkolás?

Horkoló szülőknek horkolnak a gyermekeik is - derült ki egy amerikai kutatásból. A vizsgálatok, amelyeket Cincinnatti városának gyermekkórházában végeztek, azt az eredményt hozták, hogy a horkoló szülők gyermekei háromszor nagyobb valószínűséggel adnak ki kellemetlen hangokat alvás közben - adta hírül a BBC.

hvg.hu Plázs

Tíz dolog, amit a migrénről tudni kell

A fejfájás népbetegség, milliók életét nehezíti meg. A sokarcú migrénről számos legenda keringett, néhány évszázaddal ezelőtt a női hisztéria velejárójaként könyvelték el. Bár tény, hogy a nők jobban érintettek, a migrénes rohamok háttere ennél jóval összetettebb.

MTI Tech

Vérrendellenességet gyógyítanak génterápiával

Génterápiával sikerült első ízben meggyógyítani a vér egy veleszületett elváltozását Németországban, svájci kutatók részvételével, s az orvosok azt remélik, hogy az elv alapján más vérbetegségeket is kezelni lehet majd a jövőben.

hvg.hu Plázs

A sok alvás kedvez a cukorbajnak

Az alvásban is fontos a mértékletesség, legalábbis a férfiaknál, ugyanis mind az álmatlanságban szenvedőknél, mind az álomszuszékoknál növekszik cukorbetegség kockázata.

MTI Plázs

Antibiotikum helyett értágító

Az eddig ismeretlen eredetű Chron-betegség kialakulására találtak magyarázatot brit tudósok, s egyben a kezelési megoldásokra is javaslatot tettek.

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána