szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig egyedülálló szívsebészeti beavatkozást hajtottak végre egy 12 éves brit kislányon, akinek szervezetéből kivették a tíz éve beültetett új szívet, és felélesztették az annak idején bennhagyott régit.

Hannah Clark 1996-ban, kétéves korában kapott új szívet, mivel sajátja kóros megnagyobbodás következtében a normális méret kétszeresére duzzadt, és az a veszély fenyegetett, hogy egy éven belül felmondja a szolgálatot. A tíz évvel ezelőtti műtét során, amelyet az első számú brit szívspecialista, Sir Magdi Yacoub professzor végzett el, az új szívet Hannah mellkasának jobboldalába ültették be, de meghagyták a páciens saját, beteg szívét is. Az elképzelés az volt, hogy a két szív együtt dolgozik, az új segíti az eredetit. A kislány szervezetében tíz évig így egyszerre két szív dobogott, csak a sajátja "alapjáraton".

A szívtandem egy másik, igen súlyos betegséget is kibírt, Hannah-t nyirokmirigyrák is megtámadta, amelyet sikeres kemoterápiával visszavertek orvosai. Tavaly azonban, egy rutin felülvizsgálat során kiderült, hogy Hannah szervezetében kései kilökődési reakció indult az új szív ellen, jóllehet a beteg erős kilökődésgátló gyógyszereket szedett.

Hosszas tanakodás után az orvoscsapat úgy döntött, hogy kiveszik a beültetett szívet, és megpróbálják "visszakapcsolni" a sajátot. A kísérletet teljes siker koronázta, a jelek szerint az eredeti szív a tíz évi könnyített üzemmód alatt oly mértékben magához tért, hogy most már egyedül is el tudja látni feladatát. Sir Magdi, aki az újabb műtét kedvéért, erre az egy alkalomra visszatért a nyugállományból, csütörtökön a BBC-nek azt mondta: mindig is volt egy halovány esély arra, hogy Hannah saját szíve meggyógyul, ezért is döntöttek úgy annak idején, meghagyják. "Végül is ez jött be, ami csodálatos" - tette hozzá. Ez az első olyan beavatkozás, amelynek során a beültetett szív eltávolításával a régi vette át ismét az irányítást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Óriási mértékben mutálódnak a halálos vírusok

Évente legalább egy új betegség kerül át állatokról az emberekre. Az embert is megfertőző vírusok katalogizálása közben kiderült, hogy az elmúlt 25 évben 38 új kór bukkant fel. Háromnegyedük, mint például az AIDS, a madárinfluenza, a SARS, vagy a Creutzfeldt-Jakob betegség új változata, eredetileg csak állatokat megfertőző kór volt.

hvg.hu Plázs

A néma szívroham a nőket sújtja

A szívrohamok több mint 40 százaléka marad észrevétlen a felbukkanásának időpontjában, állítja egy nem rég készített holland tanulmány. A kísérlet során megfigyelt nők több mint kétharmadánál maradt a szívinfarktus felderítetlen, míg ez az arány a férfiaknál csak egyharmad.

MTI Plázs

Oltással a rák ellen

A vírusellenes vakcinák Nagy-Britanniában tízből egy, a fejlődő országokban pedig tízből négy esetben előzhetik meg a rák kialakulását. A brit rákkutató intézet (Cancer Research UK) tanulmánya szerint évente 1,8 millió olyan új rákmegbetegedést regisztrálnak, ahol a kór kialakulásáért vírus tehető felelőssé.

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban