szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A HPV elleni vakcina ismét az újságok címlapjára került Amerikában - ám ezúttal a mellékhatások és a biztonsági megfontolások miatt. Biztonságos-e az oltás, érdemes-e beoltatni a gyermekeiket a szülőknek? – teszik fel a kérdést amerikai szakértők.

2007 januárjától a HPV-elleni oltás szerepel az amerikai védőoltási naptárban, 11-12 éves lányoknak ajánlják beadását. Világszerte 26 millió adag vakcinát hoztak forgalomba, és a gyógyszergyártó becslése alapján körülbelül 8 millió amerikai nő kapta meg az első adagot. Az oltás a humán papillomavírus 4 altípusa ellen ad védettséget, amelyek a méhnyakrákok többségéért felelősek. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hivatal (FDA) 11 ezer személyen végzett kipróbálási vizsgálat eredményei alapján adta ki a forgalomba hozatali engedélyt. A vizsgálat alatt tapasztalt mellékhatások többnyire enyhe vagy mérsékelt reakciók voltak, mint például az oltás helyén jelentkező enyhe fájdalom. A megfigyelt enyhe mellékhatások bármely oltással kapcsolatban előfordulnak, bár a HPV-vakcina esetében ezek kicsit kellemetlenebbek tűnnek.

A forgalmazás megkezdése óta az amerikai közegészségügyi hatóságok (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) és az FDA 7802 oltási akcióról kaptak jelentést, amelyből 15 végződött halállal, és 31 esetben jelentettek Guillain-Barre szindrómát, ami egy bénulást okozó autoimmun betegség. „A rendelkezésre álló adatok alapján nem dönthető el, hogy az oltóanyag felelős-e a kialakult mellékhatásokért” - mondta John Iskander, a CDC védőoltás biztonságért felelős igazgatója. A súlyos mellékhatásokkal járó esetek száma körülbelül fele a védőoltásoknál megfigyelhető átlagos értéknek. Tíz halállal végződő esetben nem sikerült az oltás okozati szerepét felderíteni, a további 5 esetben pedig nem állt rendelkezésre elegendő információ. A gyártó tájékoztatása szerint folyamatosan nyomon követi ezeket a jelentéseket. A gyártó szerint ezek nem bizonyítják az ok okozati összefüggéseket.

Ezzel egyetért Karen Smith-McCune, a Kalifornia Egyetem nőgyógyászai klinikájának docense is, aki társszerzője a The New England Journal of Medicine című lap májusi számában megjelent közleménynek, melyben némi óvatosságra int a hasznos, és minden bizonnyal biztonságos vakcinával kapcsolatban. A szakértő azonban úgy döntött, megvárja a III-as fázisú klinikai vizsgálat végeredményét, mielőtt beoltatja lányait. „A szóban forgó vizsgálat eredményeit már elküldtük a CDC tanácsadó bizottságának” - közölte a gyártó szóvivője, Amy Rose – „az év folyamán pedig tervezzük az adatok közzétételét is.”

Iskander doktor azt ajánlja a szülőknek, hogy nézzék meg a CDC állásfoglalását az oltással kapcsolatban. Úgy látja, hogy az engedélyezés óta eltelt két év óta tartó folyamatos követés elegendő biztosíték lehet. A szakember saját klinikai gyakorlatában alkalmazza az oltást. Véleménye szerint sem az orvosoknak, sem a pácienseknek nem kellene megalapozatlan félelmek alapján meghozniuk döntéseiket. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

HPV: megoldás lehet a zöld tea

Egy növényi összetevőket, köztük zöldteakivonatot tartalmazó kenőcs hatékony és jól tolerálható kezelést jelent a genitáliák környékén megjelenő, vírus által okozott szemölcsök ellen - állítja egy, az Obstetrics and Gynecology című amerikai orvosi szaklap júniusi számában megjelent tanulmány.

MTI Plázs

HPV: megelőzhető a halálos kór

A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség a világon. Magyarországon évente több mint ezer új esetet fedeznek fel, s ebből félszáz halállal végződik, pedig rendszeres szűréssel megelőzhető a betegség.

Salgó Andrea (hvg.hu) Plázs

Új védőoltás méhnyakrák ellen és a HPV-szűrés

Jó ideje kimutatták már, hogy a humán papillómavírus (HPV) okozza a méhnyakrákesetek 99,7 százalékát és felelős lehet egyéb rosszindulatú daganatok kialakulásáért is. Ennek ellenére még mindig nagy a tájékozatlanság a potenciális fertőzöttek körében. Igen kevesen vettek részt idáig HPV-szűrésen, sőt, vannak, akik nem is hallottak e fertőzés veszélyeiről. Vajon mi lehet a tájékozatlanság oka?

Plázs

HPV-vírus: hogyan előzzük meg a fertőzést?

A Humán Papillómavírus (HPV) az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozó, a szexuálisan aktívak nyolcvan százaléka találkozik élete során a vírussal. A HPV-teszt már Magyarországon is elérhető legtöbb szakrendelőben.

hvg.hu Plázs

HPVakcinációs pont méhnyakrák ellen

A Szegeden élő nők új lehetőséghez jutnak, mivel a városban HPVakcinációs Pont nyílik. A méhnyakrák megelőzésére és kezelésére szakosodott egészségügyi központba bárki szabadon ellátogathat információért, illetve a méhnyakrák elleni védőoltást is kérheti a helyszínen.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

HPV: „felelőtlenség ebben meghalni”

Egyetlen nőnek sem lenne szabad meghalnia méhnyakrákban, ennek ellenére az évente több mint ezer új beteg csaknem fele a kór áldozata lesz Magyarországon. A rosszindulatú sejtburjánzást okozó vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazása. Egyik sem népszerű. Az okokat csak találgatni lehet.

Medipress Plázs

Megtalálták a HPV vírus gyenge pontját

A legtöbb méhnyakrákos megbetegedésért felelős vírus egyik komoly gyengeségét tárták fel nemrég kutatók, így új távlatok nyíltak a betegség kezelésében.

Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

Olyan többséggel választották újra a portugál elnököt, hogy második forduló sem kell

Olyan többséggel választották újra a portugál elnököt, hogy második forduló sem kell

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője