szerző:
Medipress

A kávé és más koffeintartalmú szerek fogyasztása befolyásolhatja az ösztrogén és egyéb nemi hormonok szintjét, természetesen nőknél. Ez a megfigyelés magyarázatot adhat arra, hogy a koffein hatására számos daganattípus kialakulásának kockázata megváltozik.

Számos tanulmány mutatott ki összefüggést koffein és az emlő-, valamint a petefészekrák kialakulása között, habár az összefüggés nem volt mindig egyértelmű.  Egy friss tanulmány – igen hosszú vizsgálat alapján, amelyben az Egyesült Államokban tevékenykedő nővérek vettek részt – szerint a magas koffeinbevitel a petefészekrák kialakulásában alacsonyabb kockázatot jelent a menopauza utáni nőkben, ellenben magasabb kockázatot a menopauza előttiekben.  

„Senki nem tudja bizonyosan, van-e a koffeinnek közvetlen hatása a rák kockázatára, de amióta fény derült arra, hogy az ösztrogén és egyéb nemi hormonok szerepet játszanak mind a petefészek-, mind az emlőrák kialakulásában, felmerül a koffein esetleges jótékony hatása” – hangsúlyozta Joanne Kotsopoulos, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.  

A kutató munkacsoportja a koffeinbevitel és a hormonszintek kapcsolatát vizsgálta, több mint 1200 nőt teszteltek.  A résztvevő hölgyek a vizsgálat során számos kérdőívet töltöttek ki, ezekben többek között rákérdeztek a diétás szokásaikra és egyéb életmódbeli faktorokra, valamint vérmintákat vettek.

A kutatók elraktározták az így nyert mintákat, valamint megmérték az ösztrogén, és más nemi hormonok szintjét.  Végül úgy találták, hogy a menopauza előtt lévő nőknél a több koffein alacsonyabb ösztradiol-szinttel járt. Meglepetésre a koffeinfogyasztás egy másik nemi hormon, a progeszteron szintjét emelte meg.  A vizsgálat merőben más eredményt hozott a menopauza után lévő nők esetében. Náluk a magas kávéfogyasztás a nemi hormonok kötődéséért felelős fehérje szintjét emelte meg. A nemi hormonok kötődéséért felelős fehérje csökkenti az ösztradiol és a tesztoszteron hatását, ezéltal a menopauzán már túllévő nőknél csökken az emlőrák kockázata is.  

Az elmélet szerint - még nem tisztázott minden részlete -, a menopauza előtti nőknél az alacsony ösztrogén-szint véd a petefészekrák kialakulásával szemben, ami nem magyarázza meg azokat a korábbi megfigyeléseket, miszerint a gyakori kávéfogyasztás menopauza előtti nőknél növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát. 

A kutatók szerint eredményeik felvetik a koffein nemi hormonokra való hatását, azonban, hogy ennek milyen hatása lehet az említett hormonokhoz kapcsolható daganatok kialakulásában, még számos vizsgálatot igényel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Plázs

Koffeinkalkulátor: mennyit ihatunk egy nap?

Világszerte emberek milliói kezdik a reggelt egy csésze kávéval, teával, vagy frissülnek fel a nap során egy csésze cappuccino vagy egy pohár kóla mellett. Ezek a legnépszerűbb élénkítő hatású italok. Közös hatóanyaguk a koffein, amely fokozza az éberséget, a koncentrációt, a mentális és fizikai teljesítményt.

hvg.hu Plázs

Mire jó még a koffein?

A koffein élénkítő hatása fontos szerepet tölthet be a mindennapi életben, különösen hasznos lehet olyan helyzetekben, ahol fontos a megfelelő éberség. Megfázáskor, kínzó fejfájás esetén a koffeint tartalmazó gyógyszerek átsegíthetnek bennünket egy-egy nehéz időszakon. De mire lehet még jó a kávé? Összegyűjtöttük néhány kutatás eredményét.

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Először mutattak ki mikroműanyagot emberi ürülékben

Először mutattak ki mikroműanyagot emberi ürülékben

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Fizetni nem tudott, úgyhogy kést rántott a taxiban az egerbaktai férfi

Fizetni nem tudott, úgyhogy kést rántott a taxiban az egerbaktai férfi

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet