szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A naponta elfogyasztott nagyobb mennyiségű kávé csökkenti egy bizonyos típusú emlőrák kialakulásának kockázatát – állítják a Karolinska Intézet kutatói.

Per Hal és munkatársai megállapították, hogy napi öt, vagy annál több csésze kávé elfogyasztása csökkenti a kifejezetten agresszív, hormonális kezelésre nem reagáló ösztrogén-receptorra negatív (ER-negatív) emlőrák kialakulásnak kockázatát. Azok a daganatokat, melyek kifejezik az  ösztrogén-receptort, a kávéfogyasztás nem befolyásolta. A kutatók megjegyzik, hogy a védőhatást nem tudták egy speciális kávéfajtához kötni, valamint azt, hogy viszonylag normális, nem extrém nagy mennyiségű kávéról van szó.

A Breast Cancer Research legfrissebb számában megjelent tanulmány 5929, 50 és 74 év közötti hölgyre terjedt ki, akiknek mintegy fele volt emlőrákos. Az alanyok kérdőíveket töltöttek ki, mely viselkedési szokásokra és egészséget befolyásoló tényezőkre tért ki, rákérdezett például a dohányzásra, alkoholfogyasztásra, étkezési szokásokra, fizikai aktivitásra, testtömeg-indexre, végzettségre, kávéfogyasztásra, hormonális kezelésre, illetve a családban daganatos betegségek előfordulására. Megállapították, hogy napi öt csésze kávé elfogyasztás mintegy 33-57 százalékkal csökkenti az ER-negatív emlörák kialakulásának kockázatát azokkal szemben, akik naponta legfeljebb egy csészével isznak. Mindazonáltal a tanulmány ok-okozati összefüggéseket nem tárt fel.

A következő fázisban a kutatók a kávéban található vegyületek daganatkeletkezésre való direkt hatását tervezik tesztelni. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Megelőzhető a mellrák terjedése

Egérkísérletekben sikeresen előzték meg az emlődaganat átterjedését egy enzim gátlásával brit kutatók - idézte kedden a BBC hírportálja.

Medipress Plázs

12 tévhit a mellrákról

Csak azért, mert barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés mellrákot okoz, még nem feltétlenül igaz. Ha pedig valaki úgy gondolja, hogy csak azért, mert nem fordult még elő a családjában ez a ráktípus, nincs kitéve a kockázatnak, nagyot téved. Az igazság az, hogy a szakértők még mindig nem tudják, mi okozza az emlőrákot; csupán azt, hogy bizonyos tényezők, például az elhízás vagy a túlzott alkoholfogyasztás növelheti a kockázatát. Íme néhány tévhit, és az azt cáfoló tények.